Katalonya'nın bağımsızlığı için referandum

İspanya hükümetinin karşı çıkmasına rağmen Katalonya'da gelecek yıl bağımsızlık yanlısı bir referandum yapılması için ön anlaşmaya varıldı

Abone ol

MADRİD - İspanya'da Katalonya özerk yönetimindeki ayrılıkçı görüşe sahip siyasi partilerin gelecek yıl bağımsızlık yanlısı bir referandum için sürpriz bir şekilde ön anlaşmaya vardığı açıklandı.  Anlaşmaya göre, 9 Kasım 2014 tarihinde yapılacak referandumda halka "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musunuz?'' sorusu yöneltilecek. "Evet" yanıtını işaretleyenlerden ayrıca "Bu devletin bağımsız mı olmasını istiyorsunuz?" sorusuna cevap vermesi istenecek. 

Katalonya'da geçen yıl yapılan erken yerel seçimlerde bir kez daha göreve gelen Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanı Artur Mas, referandum şartıyla hükümete dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Katalan parlamentosunda muhalefette yer alan, bağımsızlık yanlısı görüşleri olan Katalonya Yeşiller (ICV-EUİA) ve Katalonya Halk Birliği (CUP) partilerinin liderleriyle bugün görüştü. Katalan liderler, görüşmede referandum konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. 

Katalonya başkanı Artur Mas, "İspanyol devletinin demokrat olmasını bekliyoruz. İspanya'nın Katalan halkını geleceğini seçmesinde ve arzusunu açıklamasında rahat bırakacağını umuyoruz" dedi. 

İspanya hükümeti tepkili 

Referandum kararına İspanya hükümeti ve ana muhalefet sert tepki gösterdi. İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon, "Hükümet, yasa dışı bir referandumun hiçbir şekilde yapılmayacağını garanti ediyor" açıklaması yaptı.  

İspanya resmi haber ajansı EFE, başbakanlık kaynaklarına dayanarak, Başbakan Mariano Rajoy'un "İspanya'nın egemenliğine ve anayasasına karşı olan bir referanduma kesinlikle onay vermeyeceği" yönünde bir haber yayımladı. İspanya'da iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) Meclis Sözcüsü Alfonso Alonso da "Artur Mas'ın yasal sorumluluklarından tehlikeli bir şekilde uzaklaştığını" savundu ve referandum kararını "tam bir sorumsuzluk" olarak nitelendirdi.  

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Alfredo Perez Rubalcaba da "Mas, Katalonya'yı bir çıkmaz sokağa doğru götürüyor. Partimiz bu konuda Başbakan Rajoy ile aynı görüşü paylaşıyor" diye konuştu. 

9 Kasım Katalanlar için sembolik  

9 Kasım 2014 pazar gününün referandum için özel olarak seçildiği belirtiliyor. Gelecek yıl Katalonya'nın İspanya'ya karşı kaybettiği 11 Kasım 1714 tarihindeki savaşın 300. yıl dönümü ve Katalanlar 11 Kasım'ı ulusal gün olarak anıyor. Son 11 Kasım'da Katalonya'nın bağımsızlığı için geniş katılımlı "insan zinciri" eylemi yapılmıştı.  

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler, 2010 yılında İspanya Anayasa Mahkemesi'nin Katalonya'nın yeni özerklik statüsündeki bazı maddeleri iptal etmesiyle başlayıp, ekonomik kriz ve Katalonya özerk yönetimin yeni mali anlaşma taleplerine İspanyol hükümetinin olumlu cevap vermemesiyle körüklenmişti. 

Katalonya'da bu zamana kadar yayımlanan anketlerde olası bir referandumda bağımsızlık yanlılarının kazanacağı sonucu çıkıyordu. 

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur