Karaçic'in yargılanmasına yeniden başlandı

Şahsına yöneltilen soykırım da dahil 11 ayrı savaş suçu ithamını reddeden Karaciç'in savunmasını okuması iki gün sürecek.

Abone ol

LAHEY - Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'in savaş suçundan yargılandığı davanın duruşmalarına bugün yeniden başlandı.

Geçen ekim ayında ilk başladığı vakit duruşmaları boykot eden Karaciç, savunmasını kendisi yapıyor.

Savunmasına "Burada katıksız gerçekleri anlatacağım" diye başlayan Karaciç, 1990'larda eski Yugoslavya'nın parçalanması sonucu ortaya çıkan çatışmaların, Sırpların, Hırvatların ve Boşnakların toprak kavgasının doğal sonucu olduğunu söyledi.

Zaman zaman kendisinden üçüncü bir kişi gibi "Karaciç" diye söz eden eski Sırp lideri, "Sırpların yaptığı her şey suç olarak görülüyor" dedi.

Şahsına yöneltilen soykırım da dahil 11 ayrı savaş suçu ithamını reddeden Karaciç'in savunmasını okuması iki gün sürecek.

Karaciç'in geçen ekimde duruşmaları boykot etmesi üzerine mahkeme savunmasını hazırlamak için kendisine daha fazla zaman tanınmasına karar vermişti.

Mahkeme, Karaciç bu sefer de boykot etmeye kalkışırsa, kendi kendisini temsil hakkını elinden alacağı ve duruşmaya dava vekili Richard Harvey'ın katılacağı uyarısında bulundu.

Karaciç, 1996'tan yakalandığı 2008 yılına kadar kaçak yaşadı.

Kararciç'in savunması

Karaciç, kendi yaptığı savunmasında, köktendinci Boşnakların Amerika'nın desteğiyle bir İslam devleti kurmaya çalıştığını öne sürdü.

Eski Sırp lideri savunmasına, "Burada ulusumuzu ve onun kutsal ve haklı amacını savunacağım. Haklı bir davamız vardı. İyi delil ve kanıtımız var" diye başladı.

Sırp olmayanları ülkelerinden sürmek gibi bir niyetleri bulunmadığını belirten Karaciç, Sırpların amacının sadece hayatlarını ve mallarını korumak olduğunu belirtti. Karaciç, "Sırplar kendi topraklarını istiyorlardı ve bu suç değildir" dedi. 

Karaciç, "İslamcı amaçları vardı. Osmanlı İmparatorluğu zamanında olduğu gibi yüzde 100 iktidar istiyorlardı. Tüm bölgenin kaderini değiştirecek temel amaçları vardı. Amaç, Bosna-Hersek'in devamını sağlamaktı. Bu yasal yollardan yapılamazdı. İslami köktendincilik istiyorlardı ve bunu 1991'den 1995'e kadar arzuluyorlardı" dedi.

BM savaş suçları mahkemesi savcıları Karaciç'i, 1992-1995 Bosna savaşı sırasında Müslümanlar ve Hırvatlara etnik temizlik kampanyasının "yüksek komutanı" olmakla suçluyor.

Emniyette müdür ve amir atamaları yapıldı Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı