Kanlı saldırıya ilk tepkiler

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Charlie Hebdo dergisinin Paris'teki merkezine giderek kanlı saldırıyla saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Fransa cumhurbaşkanı Hollande saldırıyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. 

"Olağanüstü bir barbaklık eylemi"

Hollande, olay yerinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Teröristler bu dergiye karşı saldırı gerçekleştirmiştir. Paris'te meydana gelen bu olay olağanüstü bir barbarlık eylemidir. Daha önce de bir takım saldırılara maruz kalmıştı. Güvenlik güçleri tarafından koruma altındaydı. Ancak bu korumanın artırılması gerekiyor. Bu ifade özgürlüğüne yapılmış bir  saldırıdır. Gazete, dergi düşüncelerini özgürce ifade etmek demektir. Sert bir biçimde duracağız. Ulusal bütünlüğümüzü koruyacağız. İlerleyen saatlerde Fransız halkına da sesleneceğim. Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz. Bu saldırganların bir an önce yakalanması gerekiyor. Fransa özgürlük ülkesidir. Dolayısıyla bir takım tehditlerle karşılaşıyoruz. Ama en önemlisi saldırganların bulunması. Kimse saldırıda bu şekilde davranamaz. Kimse bu ülkenin ruhuna zarar veremez. Bugün 11 kişiyi kaybettik. Ve yaralılar da var.”

Obama'dan şiddetli kınama

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa'nın başkenti Paris'te yayınlanan Charlie Hebdo dergisine yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınadı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada Başkan Obama, "Aklımız ve dualarımız terör saldırısına uğrayan ve zor zamanlar geçiren Fransız halkı ile birlikte. Amerika’nın en eski müttefiki olan Fransa, dünyayı tehdit eden teröristlere karşı ABD ile omuz omuza mücadele etti. Fransız halkı, nesillerimizin savunduğu evrensel değerlere katkılarda bulundu." ifadelerini kullandı.

Başkan Obama, Fransız yetkililerle temas halinde olduklarını, teröristlerin adalete teslim edilmesi için gereken her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Cameron'dan kınama

İngiltere Başbakanı David Cameron da saldırıyı "korkunç" olarak niteledi. Cameron, "Terörle mücadelede Fransız halkının yanındayız" dedi.

Arap Birliği saldırıyı şiddetle kınadı

Arap Birliği ile Mısır'daki El- Ezher Üniversitesi yayınladıkları yazılı açıklamayla Fransa'daki silahlı saldırıyı kınadı. Arap Birliği'nden yapılan açıklamada," Paristeki Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıyı Arab Birliği Sekreteri Nabil al-Arabi şiddetle kınıyor" denildi. 

Türkiye'den tepkiler

12 kişinin öldürüldüğü Charlie Hebdo saldırısıyla ilgili Türkiye'den tepkiler geldi.

Paris'teki katliama Türkiye'den ilk açıklamayı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yaptı. Çelik'in açıklamaları şöyle:

"Profesyonel bir saldırı"

"Bütün insanlara yapılmış bir eylemdir. Kınıyorum. Görüntüleri izledik. Merkeze geliyorlar derginin merkezine. Son derece sakin bir biçimde geldiler ve saldırdılar. Bu masum insanlara yapılmış bir saldırı. Paris'in merkezinde bu kadar profesyonel bir şekildeki saldırıya dikkat çekmek lazım.

Müslümanlar çok incindi ve protesto yaptılar. Bu saldırıyla bunun bağdaştırılmaması lazım. Müslümanlar bu olayı kınarlar. Hedeflenen başka şeyler var bence. Neyi hedeflediklerine bakmak lazım."

"Terörün tuzağına düşmemek lazım"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: "Avrupa'da son dönemde ırkçılık, islama karşı, farklı din mensuplarına karşı zaten bir tavır var, nefret dili gelişiyor. Bu tür hadiselerin buna çanak tutmaması gerekir. Biz kime karşı olursa olsun bu terör eylemlerini kınıyoruz. Ortak mücadele verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Terörün tuzağına düşmemek lazım. Serin kanlılığı kaybetmek, ön yargıları tetikleyecek eylemler izlemek bu daha fazla terörün amacına hizmet eder. Bu olayın bir kez daha aydınlanması, suçluların yakalanması temennimizdir." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın başkenti Paris'te yayınlanan ve Hz. Muhammed'in karikatürünü yapan Charlie Hebdo dergisine düzenlenen ve 12 kişinin öldüğü saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Türkiye olarak terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz. Sebebi ve amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız. Yaşadığımız coğrafyada ve Avrupa'da mücadele etmemiz gereken 2 unsur var. Bunlardan bir tanesi bölgemizdeki ve tüm dünyadaki terörle mücadeledir. Terörle mücadelede ciddi bir eksiklik var. DEAŞ ile mücadelede bile kaç aydır sonuç elde edilemedi. Diğer husus ise Avrupa'da ve birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve İslamofobiyadır. Artan bu akımlarla terör birbirini tetikliyor maalesef" dedi.

"Açık bir terörist saldırı"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Paris'teki silahlı saldırıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Öncelikle şunu ifade etmek isterim. Bir kere bu saldırı hiçbir şart altında kabul edilemez. İnsanlık dışıdır, vicdan dışıdır, ahlak dışıdır ve açık bir terörist saldırıdır. Sadece orada hayatını kaybedenlere karşı yapılmış bir saldırı değil, bütün insanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Şiddetle, nefretle kınıyoruz" ifadelerini kullandı

Kılıçdaroğlu: CHP ailesi olarak kınıyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Paris'teki saldırı hakkında açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu,"Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıda 12 kişinin öldüğü ve 4 kişinin yaralandığı menfur saldırıyı CHP ailesi olarak büyük bir nefretle kınıyor, bu saldırganların biran önce yakalanması ve cezalandırılmaları hususunda Fransız devleti ve halkının yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Son zamanlarda İslam dininin bütün yüce değerlerini ayaklar altına alan, İslam adını kullanarak insanlık dışı katliamlar yapan terör örgütlerinin giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Bu örgütlerin tüm dünya için daha büyük bir tehdit haline gelmesi Müslüman, Hristiyan, Yahudi, gibi hiçbir din ve inanç ayırımı yapmadan hepimizin bu ortak düşmana karşı birlikte mücadele etmemizi zorunluluk haline getirmiştir. Başta İslam dininin bir barış ve kardeşlik dini olduğunu bilen gerçek Müslümanların bu canilere karşı kendi ülkelerinde gerekli tedbirleri alıp bu teröristleri içlerinden defetmeleri büyük önem taşımaktadır. Özgür düşünce ve ifade hürriyetini algılayamayacak, basın özgürlüğünü kavrayamayacak ölçüde bağnaz çevrelere ise çağrımız, dini hisleri rencide olduğu zaman dahi 'bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmektir' ilkesini hiç akıllarından çıkarmamalarıdır" ifadelerini kullandı.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur