Japonya'nın 'ilk kadın başsavcısı' göreve başladı

Japonya'da, başkent Tokyo Başsavcısı Unemoto Naomi, Japonya'nın 'ilk kadın başsavcısı' olarak göreve başladı. 62 yaşındaki Unemoto, ülkenin en yüksek rütbeli savcılık makamına oturdu ve ilk açıklaması " 'İster erkek olsun, ister kadın olsun, bu pozisyonda beklenen rol aynı. Elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum" oldu.

AA | Abone ol

Unemoto, Başbakan Kişida Fumio kabinesinin 'Japonya'nın yeni başsavcısı' kararı doğrultusunda yeni vazifesine başladı. Japonya'nın 'ilk kadın başsavcısı' olarak göreve başlayan Unemoto, düzenlediği basın toplantısında, yeni döneme yönelik konuştu.

Kamu güveni birinci planda

Japon Başsavcı, sahip olduğu yetkilerin 'kamu güveni' temelinde, adalet ve dürüstlüğe odaklanarak kullanılmasının önemini vurguladı. Suçların 'daha organize ve anonim hale geldiğini' kaydeden Unemoto, gerçeğin ortaya çıkarılmasının 'giderek zorlaştığını' savundu. Unemoto, "Savcılığın kamu güveni temelleriyle desteklendiğini akılda tutarak, yetkilerimi gerektiği gibi kullanmaya çalışacağım" diye konuştu.

Siyasi ve mali soruşturmalarda adını duyurdu

Japonya Adalet Bakanlığı'nın çeşitli kademelerinde görev alan Unemoto, 2021-23'te güneybatıda 'Hiroşima Başsavcısı' olarak görev yaptı. Ocak 2023'te başkent Tokyo'nun 'ilk kadın başsavcısı' olan Unemoto, ülke içinde hem siyasi hem mali soruşturmalarda adını duyurdu. Unemoto, iktidardaki Liberal Demokrat Parti'deki (LDP) bağış fonu skandalı ile açık deniz rüzgar enerjisi projelerindeki yolsuzlukları soruşturdu.

Kadınların güçlendirilmesi

Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, haziran sonunda, Başbakan Kişida Fumio kabinesinin 'Japonya'nın yeni başsavcısı' kararını bildirmişti. Unemoto'nun 'Japonya'nın ilk kadın başsavcısı' olacağını bildiren Hayaşi, yönetimde 'kadınların güçlendirilmesinin' önemini vurgulamıştı. Tayinlerin uzmanlık, kişilik ve deneyim dikkate alınarak kararlaştırıldığını kaydeden Hayaşi, kadınların atamalarını kolaylaştıracaklarını söyledi.

MSB açıkladı: Sınır ötesinde 16 terörist etkisiz hale getirildi İmamoğlu'ndan SGK borcu için dikkat çeken hamle 2024-ALES/2 Sınavı Gerçekleşti İstanbul'da hastane yangını: Hastalar tahliye edildi Berke Saka, 100 metre sırtüstünde 7. oldu