Japonya'nın ihracatında rekor düşüş

Japonya'da ihracat bir önceki mali yıla göre yüzde 17.1 oranında geriledi

Abone ol

İSTANBUL - Geçtiğimiz mali yılda global krizin yaraladığı talebin etkisiyle ihracatta rekor bir düşüş yaşandı. Ancak Çin'e yönelik ihracatta yaşanan düşüşün sınırlı olması Japonya'nın en büyük dış ticaret ortağı olma yolunda Çin'in ABD'nin önüne geçmesini sağladı. Çin'le olan dış ticaret Japonya'da toplam ihracatın da daha sert bir düşüş yaşamasına önledi.

Global talep kaybı Japonya'da 31 mart tarihinde sona eren bir yıllık sürede ihracatın bir önceki mali yıla göre yüzde 17.1 oranında rekor bir düşüş yaşayarak 59.014 trilyon yen olmasına neden oldu. İhracatta yaşanan gerilemede yüzde 27.5 ile rekor bir düşüş yaşayan Avrupa'ya yönelik ihracat etkili oldu.  ABD'ye yönelik ihracat ise yüzde 22.7 oranında gerileyerek 9 trilyon 349 milyar yen oldu.

Çin'e yönelik ihracatta yaşanan düşüş ise yüzde 3.8 ile sınırlı oldu. Bu durum Çin'i Japonya'nın en büyük ihracat pazarı haline getirdi ve ilk kez ABD'nin üzerine taşıdı. 

Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'