İtalya da kemerleri sıkmaya başlıyor
İtalyan hükümeti 2011-2012 yılları için 24 milyar euroluk bütçe kesintisi yapacağını açıkladı.
Abone olİSTANBUL- İtalya da kemerleri sıkmaya başladı. Yunanistan'la başlayan krizin ardından çeşitli önlemler alan İspanya ve Portekiz'e katılan Danimarka ve İngiltere de bütçelerinde kısıtlamalara gideceğini açıklamıştı.
Euro Bölgesi'nde bütçe kısıtlamalarına gideceğini açıklayan son ülke ise İtalya oldu. Hükümet, bütçe açığını, Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yüzde 3'ü ile sınırlandıran Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uygun hale getirmek için, 2011-2012 döneminde 24 milyar euro değerinde tasarruf planını onayladı.
Buna göre, İtalyan hükümeti kamu harcamalarını azaltmak için ağırlıklı olarak kamu harcamalarında maaşların azaltıp, kamuda yeni işe alımları dondurucak. Ayrıca kamu emeklilerine ödenen maaşlarla yerel yönetim harcamalarının da kesintiye uğraması bekleniyor. Hükümet vergi kaçakçılığıyla mücadelede de etkin önlemler alacağı vaadinde bulunuyor.
Ülkeyi Yunanistan ile başlayan iflas dalgasından korumak için tasarrufun gerekli olduğunu vurgulayan hükümet yetkilileri, vatandaşlarından kemer sıkma politikası kapsamında kamu harcamalarında uygulanacak kesinti için fedakarlık istediğini ifade etti.
İtalyan işçiler ayaklandı
Bunların dışında, İtalyan hükümeti vergi kaçıranlar için de yeni önlemler almayı hedefliyor. Bütçedeki bu kesinti GSYH'nin yüzde 1,6'sına denk düşüyor. Kesinti haberiyle işçiler sokağa döküldü. Roma'da bazı kamu çalışanları protesto gösterileri düzenledi.
"Hesabı orta sınıflar ödeyecek"
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, dün ülkede 6 Mayısta yapılan genel seçimin ardından kurulan yeni koalisyon hükümetinin 18 aylık programını ve hükümetin yürürlüğe girmesini istediği yasa tasarılarını açıkladı.
Kraliçe İngiliz parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarası’nda yaptığı ve 10 dakika süren konuşmaya, "Yeni hükümetin önceliğinin bütçe açığını gidermek ve ekonomik büyümeyi sağlamak olduğunu" söyleyerek başladı.
Yeni hükümetin yasama döneminin açılışını geleneksel olarak hükümetin programını okuyarak yapan Kraliçe hükümetinin gelecek 18 ayda yürürlüğe koymak istediği 22 yasa tasarısını açıkladı.
Kraliçe, posta servisi "Royal Mail"in bir kısmının özelleştirilmesi, yeni sınır polisi gücü oluşturulması ve AB dışından İngiltere’ye göçmen olarak gelecek kişilere sayı sınırı getirilmesinin istendiğini ve bu yönde hükümetin yasa tasarıları bulunduğunu söyledi.
Daha adil vergi sistemi, kamu hizmetleri ve sağlık hizmetlerinin yenilenmesi ve iyileştirilmesi gibi konularda yeni yasalar olacağını belirten Kraliçe 2. Elizabeth, mevcut hükümetin 5 yıllığına seçilmesi, seçim sisteminin değiştirilmesi için referanduma gidilmesi ve görevini ihlal eden milletvekillerinin bölgelerindeki seçmenler tarafından görevlerinden alınabilmesi gibi konularda da yasa tasarıları olduğunu kaydetti.
Daily Telegraph gazetesi Kraliçe'nin konuşmasını "Hesabı orta sınıflar ödeyecek" manşetiyle duyurdu.