İtalya basını 'kredi gelecek' diyor, IMF yalanlıyor

La Stampa, ülkeye 600 milyar dolara yakın kredi sağlanacağını yazınca piyasalar karıştı.

Abone ol

ROMA - İtalyan basını, İtalya'da borç krizinin derinleşmesi halinde Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu ülkeye 600 milyar Euroya varan miktarda kredi sağlayacağını öne sürdü. IMF ise haberi yalanladı.

İtalya'da yayım yapan La Stampa gazetesinin IMF kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, ağır borç kriziyle mücadele eden İtalya'yı desteklemek için IMF, 400 ila 600 milyar Euro aralığında bir kurtarma planı hazırlıyor.

Gazete, söz konusu aralıkta kurtarma paketinin İtalya hükümetine, büyümeyi destekleyecek ekonomik reform paketi ile bütçe kesintilerinin uygulanması ve piyasaların güvenini yeniden kazanması için 12 ila 18 ay gibi bir zaman kazanma imkanı verebileceğini belirtti.

Haberde, IMF'nin krediden alacağı faizin yüzde 4-6 seviyelerinde olacağı, bunun da borçlanma maliyeti yüzde 7'lerin üzerine çıkan İtalya için çok daha iyi bir borçlanma maliyeti olacağı ifade edildi.

IMF Eylül ayında yaptığı açıklamada, İtalya hükümetinin yaklaşık 380 milyar Euro brüt finansman ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Öte yandan IMF sözcülüğü, İtalya'ya kredi sağlanması yönünde bir görüşme yapılmadığını duyurarak haberri yalanladı.

Borçlanma maliyeti arttı

İtalya Hazinesi, bugün düzenlediği 2023 vadeli tahvil ihracında 567 milyon euro borçlandı.

İtalya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Hazine'nin düzenlediği 2023 vadeli tahvil ihracında ortalama faiz oranı yüzde 7,3'e yükseldi.

Hazine'nin bir önceki benzer vadeli ihalesinde ortalama getiri oranı yüzde 4,6 düzeyindeydi.

İtalya Hazinesi, söz konusu ihaleyle 500-750 milyon avro aralığında borçlanma hedeflemişti.

Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi MSB'den bedelli askerlik ücreti açıklaması Türk Lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde