İsrail'den UNRWA'yı itibarsızlaştırma çabası

İsrail'in, Filistinlilere yardım amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) itibarsızlaştırmak için çaba harcadığı açıklandı. UNRWA USA Direktörü Mara Kronenfeld'e göre İsrail hükümeti, Ajans'ı itibarsızlaştırmak için, internet arama motoru Google'daki reklamları finanse ediyor.

AA | Abone ol

Wired sitesine konuşan Kronenfeld'e göre, İsrail hükümeti, UNRWA USA'ya yönelik internet aramalarına verilen reklamları finanse ederek söz konusu kuruluşları itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Potansiyel bağışçıların reklamlar üzerinden, UNRWA'ya neden güvenilemeyeceğine dair iddialarla dolu, İsrail hükümetine bağlı bir internet sayfasına çekilmesi amaçlanıyor.

Reklamın yönlendirdiği internet sayfasında, BM kuruluşunun Hamas hareketine mensup kişileri istihdam ettiği iddia edilirken, Ajans'ın sözde istihdamların tarafsızlık ilkesini ihlal edip etmediğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığı yönünde iddialara da yer veriliyor.

Sanal reklam kampanyası aylardır yürütülüyor

Kronenfeld, direktörlüğünü yaptığı UNRWA USA'yı, ocak ayında internet arama motoru Google'da arattığını ve sonuçları gösteren sayfanın en üstünde bir reklam gördüğünü belirtti. BM ajansının yaptığı bir tanıtım gibi görünen reklamın, kullanıcıları İsrail hükümetinin bir internet sayfasına yönlendirdiğini aktaran Kronenfeld, bunun, İsrail'in UNRWA'yı itibarsızlaştırmak ve kuruluşa giden fonların kesilmesi için aylardır yürüttüğü sanal reklam kampanyası olduğunu vurguladı.

2023'te 73 bin bağışçıdan 32 milyon doların üzerinde bağış

Kronenfeld ve ekibi, yaptıkları inceleme sonrası söz konusu reklamın ücretinin İsrail Hükümeti Reklam Ajansı tarafından ödendiği bilgisine ulaşırken, UNRWA ve UNRWA USA hakkında yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek için Google'dan yardım istedi.

İsrail'in, UNRWA'ya karşı yürüttüğü kampanyanın etkisini ölçmenin zor olduğunun altını çizen Kronenfeld, "UNRWA'nın lağvedilmesi için inanılmaz güçlü bir kampanya yürütülüyor" dedi. Kronenfeld, UNRWA USA'nın 2023'te yaklaşık 73 bin bağışçıdan 32 milyon doların üzerinde bağış topladığını, bu rakamın bir önceki yıl yaklaşık 5 bin 700 bağışçıdan gelen 5 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

Wired'a konuşan pek çok eski ve mevcut Google çalışanı, söz konusu reklamın, UNRWA karşıtı kampanyanın, İsrail'in son aylarda düzenlediği ve hem şirket içinde hem de dışında şikayetlere neden olan reklamlardan sadece biri olduğunu belirtti.

UNRWA'yı aratan kullanıcılar İsrail reklamlarıyla karşılaşıyor

UNRWA USA'in 'Google Ads' hesabından elde edilen verilere göre, mayıs ile temmuz ayları arasında internet kullanıcıları, UNRWA ile ilgili 300'den fazla terimi sorguladığında, İsrail'in verdiği reklamlarla karşılaşma sıklığının yüzde 44 düzeyinde olduğu görüldü. Bu aramalarda UNRWA USA'nın verdiği reklamların görülme sıklığı ise yüzde 34'te kaldı.

Google'da iletişim Yöneticisi olarak çalışan Jacel Booth, Wired'a yaptığı açıklamada, hükümetlerin Google'un politikalarına uygun reklamlar verebileceğini ve internet kullanıcılarının olası ihlalleri bildirebileceğini kaydetti. New York'taki İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, konuya ilişkin sorulara cevap vermediği de belirtildi.

2024 KPSS Önlisans soru ve cevapları yayımlandı! Ünlü sanatçı Gül Avalan yardıma muhtaç halde! TSK tarihinde bir ilk! Kadın teğmenler tarihe geçti İSKİ açıklama yaptı: Su ve doğalgaz faturalarında 5 kat fark tartışması Yeni adli yıl yarın başlayacak