İsrail'in raporuna göre 'Mavi Marmara baskını' yasal
Komisyon, sonunda hazırladığı raporu açıkladı.
Abone olTEL AVİV - İsrail hükümeti atarfından oluşturulup 31 Mayıs 2010'daki Mavi Marmara baskınını araştırmakla görevlendirilen komisyon raporunu sonunda açıkladı. Rapora göre 9 sivil protestocunu n can verdiği baskın, 'uluslararası kurallara uygun' olarak yapıldı.
Komisyonun bugün açıkladığı 300 sayfalık raporda, İsrail komandolarının yaptıklarının 'uluslararası hukuk kuralları dahilinde' olduğu savunuldu. İsrailli 93 yaşında emekli bir yüksek mahkeme hakimi olan Yaakov Turkel'in başkanlık ettiği komisyonda 5 İsrailli üye, iki de yabancı gözlemci bulunuyordu.
Turkel komisyonunun raporunu iki bölüm halinde sunacağı açıklanmıştı. Raporunun ikinci bölümünün yayımlanacağı tarih hakkında henüz bilgi verilmedi.
İsrailli komandolar, Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler'e uygulanan ambargoyu delme amacıyla Türkiye'den çıkan silahsız sivil protestocularla dolu gemiye düzenledikleri operasyonda orantısız güç kullanarak 9 göstericiyi öldürmüşlerdi. Oprasyon, tüm dünyanın tepkisini çekmişti. Türkiye'nin özür dilenmesi ve kayıpların tazmini talepleri ise İsrail tarafından kabul görmüyor.
Türkiye, hayretle karşıladı
Türkiye tarafından İsrail'in Mavi Marmara saldırısı için oluşturulan Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu, "İsrail'deki ulusal soruşturma sürecinin, Uluslararası Veri Toplama Misyonu tarafından da teyit edilmiş olan gerçeklere rağmen İsrail Silahlı Kuvvetlerini aklayan bir biçimde sonuçlanmasını hayret, esef ve üzüntüyle karşıladığını" bildirdi.
Komisyon, bugünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "İsrail'in insani yardım konvoyuna gerek savaş, gerek barış zamanında geçerli hukuka aykırı biçimde düzenlediği saldırı, gerçekleştirilme tarzı bakımından da bütün uluslararası prensip, kural ve normları ayaklar altına almıştır" dedi.
100 sayfası gizli rapor
Komisyonun başkanı eski yargıç Yaakov Turkel, raporun 100 sayfalık bölümünün İsrail'in güvenlik gerekçeleri nedeniyle kamuoyuna açıklanmadığını belirtti.
Komisyon başkanı, soruşturmaları sırasında 26 tanık dinlediklerini ve bunların 11'inin ifadelerinin gizli olduğunu ifade etti.
İnsan Hak ve Hürriyetleri Yardım Vakfının (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım ile gemi kaptanı ve gemideki görgü tanıklarının da ifadelerine başvurmak istediklerini belirten Turkel, bu konuda İsrail'deki Türk Büyükelçiliğinden de yardım talep ettiklerini, ancak bu taleplerine herhangi bir karşılık alamadıklarını söyledi.
Turkel, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 3 Ocak 2009 tarihinde uyguladığı deniz ablukasının insani yardımları önleme amaçlı değil, hiçbir deniz aracının girmemesini sağlamaya yönelik olduğunu kaydetti.
Komisyon Başkanı, Gazze'de İsrail hükümetinin uyguladığı deniz ablukasının meşru olduğunu savunurken, ablukaya karşı da olsa kimsenin ablukayı yok sayamayacağını söyledi.