İsrail saldırısına tepkiler sürüyor
Dünya basını, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği operasyonunu "Cinayet", 'Müslümanları uyandırma saldırısı" gibi manşetlerle duyurdu.
Abone olATİNA/PARİS/İSLAMABAD- Yunan medyası, Gazze'ye yardım gemilerine saldıran İsrail'i "Korsan devlet" olarak adlandırırken, saldırının da "cinayet" olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Yunan basın yayın organları, "Şiddet uygulamaya alışkın olan İsrail'in yardım filosunu kana buladığı" yorumunda birleşti.
Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, "İsrail'e uluslararası protesto" başlıklı haberinde, İsrail özel komandolarınca düzenlenen kanlı saldırının tüm dünyanın tepkisine yol açtığını yazdı.
Uluslararası sularda seyreden filoya karşı İsrail'in aşırı şiddet kullandığını, saldırıda yaşamını yitirenlerin çoğunlukla Türk vatandaşı olduğunu belirten gazete, Türkiye'nin olaya sert tepki verdiğini ve İsrail Büyükelçisini derhal Ankara'ya çağırdığını kaydetti.
Gazete, Türkiye ve Lübnan'ın talebinden sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplandığını da bildirdi.
Kathimerini, "Korsan devlet" başlıklı bir yorumunda da "İsrail'in uluslararası sularda yaptığı kanlı saldırı ile askeri çözümlere karşı eğilimini kanıtladığını" yazdı.
Yorumda, "İsrail'in askeri şiddet uygulama alışkanlığı çerçevesinde uluslararası hukuk ve ahlaka aldırış etmeden sivillere karşı dahi şiddet kullandığının" altı çizildi.
"Kanlı saldırı için uluslararası öfke" başlığını kullanan To Vima gazetesi ise tam teçhizatlı İsrail komandolarının Gazze'ye insani yardım taşıyanlara gece yarısı düzenlediği baskının tüm dünyayı dondurduğunu kaydetti.
To Vima, İsrailli askerlerin "Mavi Marmara" gemisine çıkmadan önce sivillere ateş açtıklarını belirtirken, bunun gerek Avrupa gerekse Müslüman dünyasında tepki dalgası yarattığını yazdı.
"Atina'nın saldırıyı şiddetle kınadığı ancak ikili ilişkilerin etkilenmemesi için dikkatli bir tavır izlediği" değerlendirmesinde bulunan gazete, bazı diplomatik çevrelerin, "Atina'nın söz konusu tutumunun Arap ülkeleri ile muhtemel bir sorun yaratabileceğini" dile getirdiklerini belirtti.
To Vima, "Cinayet" başlıklı yorumunda da "Aşırı sağcı İsrail hükümetinin bu yeni cinayetine karşı her çağdaş ülkenin hemen tepki göstermesi ve net bir şekilde sadece sözde değil pratikte de yaptırımda bulunması gerektiğini" yazdı.
"İsrail tecrit edildi"
Fransız basını, İsrail'in dün Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili "tüm dünyanın İsrail'i kınadığı ve bu ülkenin herkes tarafından tecrit edildiği" yorumunu yaptı.
Liberation gazetesi, "Korsan devlet" başlığıyla verdiği haberde, dünyanın İsrail'i sert şekilde kınadığını belirtti.
Gazetenin başmakalesindeyse "hiçbir gerekçenin böyle bir saldırıyı haklı çıkaramayacağı" belirtilerek, İsrail'in konuyla ilgili resmi açıklamasının ise "acınası" olduğu kaydedildi.
Gemide bulunan insan hakları savunucularının İsrail için kesinlikle tehdit oluşturmadığı ifade edilen yazıda, İsrail'in özür dilememesi de eleştirildi.
Le Figaro gazetesi de "İsrail tecrit edildi" başlığıyla manşetten verdiği haberde, bütün dünyanın İsrail'i kınadığını bildirdi.
Le Figaro'nun başmakalesinde, "bu saldırının, İsrail'in tecrit edilmişliğini daha da kötüleştireceği" yorumu yapıldı.
Baş makalede, "Türkiye ve İsrail arasında 1990'lı yıllarda oluşturulan ve iki ülkeye de yararlar sağlayan stratejik işbirliğinin artık devam etmesinin zor olduğu" görüşü dile getirildi.
Yazıda, "Türkiye'nin İran'a yaklaştığı, Arap ülkeler nezdindeki ağırlığını artırdığı, İsrail ve Filistin arasında arabulucu rolü üstlenerek, Mısır'ın yerine geçmek istediği bir dönemde, bu işbirliğinin tekrar eskisi gibi olamayacağı" yorumu yapıldı.
Yazıda, İsrail'in 2008 sonundaki Gazze saldırılarının Türkiye'nin İsrail'den uzaklaşmasının ilk adımı olarak gösterildi.
Başmakalede, "İsrail'deki büyükelçisini geri çekerek, Latin Amerika gezisini yarıda keserek, BM Güvelik Konseyi'ni acil toplantıya çağırarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu krizden yararlanmak için diplomatik gerginliği tırmandırmaya hazır" ifadesi kullanıldı.
Le Figaro da "İsrail hükümetinin kesinlikle görmesi gereken büyük bir tuzağa düştüğü" yorumunda bulundu.
Yardım konvoyunun, Gazze'ye uygulanan abluka için kamuoyu yaratmak istediği kaydedilen haberde, bunun başarılı olduğu ve ablukanın dünya gündemine yerleştiği ifade edildi.
ABD ve İsrail arasındaki ilişkilerin kötü olduğu bir dönemde İsrail liderinin ABD'ye yapacağı ziyareti ertelemek zorunda kaldığı kaydedilen yazıda, "İsrail'in tehlikeli bir şekilde artık tecrit edildiği" belirtildi.
Le Parisen gazetesi ise "Genel Öfke" başlığıyla verdiği haberde, İsrail saldırısının bütün dünyayı şoka uğrattığı belirtildi.
"Müslümanları uyandırma saldırısı"
Pakistan basınının tamamı İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını manşetten duyurdu. Gazetelerde İsrail ağır dille eleştirilirken, Mavi Marmara gemisinde bulunan Pakistanlı gazeteciden haber alınamadığına yer verildi.
Urduca yayımlanan gazetelerinden Cenk, "Dünya İsrail'e karşı" başlığı altında dünyada artan İsrail karşıtı eylemlere yer verdi. Nava-i Vakt gazetesi, "İsrail terörizmi" manşetinin spotunda "Yardım kafilesine saldırı 20 şehit" ifadesini kullanıldı. İttihat gazetesi ise "Uluslararası sularda hukuk ihlali, yardım kafilesine saldırı" manşetiyle okuyucularının karşısına çıktı.
Ülkede, İngilizce yayımlanan gazeteler de İsrail saldırısına manşetten ve fotoğraflı olarak yer verdi. Ülkenin en tanınmış gazetelerinden Dawn News, "İsrail'in yardım gemisine saldırısı bütün dünyada tepkilere yol açtı" başlığıyla verdiği haberde gün içinde yaşanan gelişmeler aktarıldı.
The News gazetesi, "İsrail yardım gemisine saldırdı" manşetinin alt başlığında gemide bulunan iki Pakistanlı'dan haber alınamadığı belirtildi. Gemilerdeki iki Pakistanlıdan biri gazeteci diğeri de bir aktivist.
Frontier gazetesi İsrail saldırısını, "Müslümanları uyandırma saldırısı" olarak nitelendirirken, Nation gazetesi, "İsrail yardım konvoyunu vurdu: 19 ölü" manşetiyle çıktı. Daily Times gazetesi ise, İsrail karşıtı gösterileri manşetine taşıdı.
Pakistan televizyonları ise, özel yayınlarla İsrail saldırısına geniş yer ayırdı. Televizyonlar, dünyanın çeşitli noktalarından yaptıkları bağlantılarla gelişmeleri kamuoyuna duyurdu.