İran Hürmüz kozunu yineledi
AB'nin Tahran'a karşı aldığı ambargo kararlarının ardından İran yine Hürmüz'ü kapatma tehdidinde bulundu.
Abone ol TAHRAN - İranlı milletvekilleri, İran'a yönelik yeni yaptırımlara gidilmesi halinde Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidini yinelediler.
İran parlamentosu ulusal güvenlik komitesi başkan yardımcısı Muhammed İsmail Kuvsari, yaptığı açıklamada, "İran petrolünün satışıyla ilgili herhangi bir engellemeyle karşılaşmaları durumunda, Hürmüz Boğazı'nın kesinlikle kapatılacağını" söyledi.
Kuvsari, Hürmüz Boğazı'nın kapatılması durumunda ABD ve müttefiklerinin, boğazı yeniden açmaya muktedir olamayacaklarını savunarak, ABD'yi herhangi bir "askeri maceraya" kalkışmaması konusunda uyardı.
Yine İranlı milletvekili Heşmetullah Falahatpişeh, yarı resmi Mehr ajansına yaptığı açıklamada, İran'ın, petrol ambargosuna misilleme olarak Hürmüz'ü kapatma hakkı bulunduğunu ifade ederek, Hürmüz'ün kapatılma olasılığının gittikçe arttığını söyledi.
Yarı resmi Fars ajansına göre, bir diğer İranlı milletvekili Ali Adyani de, AB'nin yeni yaptırımlar girişimini küçümseyerek, girişimi "saf propaganda manevrası" sözleriyle değerlendirdi.
Eski istihbarat bakanı Ali Falahyan da, İran'ın tüm ham petrol ihracatını durdurması, "böylece petrol fiyatlarının artması ve Avrupalıların yaptırımlarının çökmesi" önerisinde bulundu.
AB dışişleri bakanları İran'a kademeli petrol ambargosu ve merkez bankası aktiflerinin kısmen dondurulması dahil sert yaptırımlar için toplanmıştı.
En büyük zararı ABD ve AB görecek
İran'a yönelik olarak petrol ithalatı yapılmamasını da içeren yeni yaptırım kararlarından en büyük zararı ABD ve AB'nin göreceği öne sürüldü.
İran basınında yer alan haber ve yorumlarda, AB'nin İran'dan ham petrol alımını yasaklaması ve İran Merkez Bankası'nın aktiflerini kısmen dondurma kararı değerlendirildi.
AB ülkelerinin, İran'dan ham petrol ithalatını 1 Temmuz'dan itibaren yasaklama kararının ekonomik krizde bulunan birlik üyelerini olumsuz etkileyeceği ve petrol fiyatlarını daha da artıracağı belirtildi.
Son yaptırımların daha çok "psikolojik savaş" niteliğinde olduğu değerlendirilirken, serbest pazar ekonomisinin geçerli olduğu ve enerji ihtiyacının giderek arttığı bir dönemde petrole ambargo uygulanamayacağı ifade ediliyor.
İran'ın yaptırımlardan etkilenmeyeceğinin savunulduğu haber ve yorumlarda, petrol satıcısı İran'dan çok alıcı olan ABD ve AB'nin zarar göreceği kaydedildi.
İran Merkez Bankası'nın AB'deki aktiflerinin kısmen dondurulmasına ilişkin değerlendirmelerde ise, "Merkez Bankası'nın Avrupa'da bir Riyal'i bile yok ki, onu dondursunlar" ifadesi kullanıldı.