Irak hükümetinin arkasındayız
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), terörizmle savaşta Irak hükümetinin arkasında olduğunu bildirdi
Abone olNEW YORK - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), terörizmle savaşta Irak hükümetinin arkasında olduğunu bildirdi.
BMGK, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak'ta Musul ile bazı bölgeleri ele geçirmesi nedeniyle gerçekleştirdiği kapalı toplantıda, ülkedeki son durumu ele aldı.
BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov'un, toplantıya videokonferans yöntemiyle bağlanarak yaptığı sunumda, Bağdat'ta şu an için önemli bir güvenlik tehdidi olmadığını ancak Kuzey'deki gelişmelerin ülkenin egemenliğine büyük risk oluşturduğunu söylediği öğrenildi.
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi ve BMGK haziran dönem başkanı Vitaly Churkin, Irak'taki sorunun temelinde, işgalin ardından ülke tam yapılanmadan ABD'nin birliklerini çekmesi olduğunu söyledi.
BMGK'nın IŞİD'in eylemlerini şiddetli bir şekilde kınadığını kaydeden Churkin, Konsey'in Irak hükümetini terörizmle savaşında desteklediğini ifade etti.
Öte yandan, BM Genel Sekreterliği Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mladenov'un Irak yetkilileriyle temaslarını sürdürdüğünü dile getirerek, BM kurumlarının yerlerini terk etmek zorunda kalan insanlara yardım için çalıştığını söyledi.
Haq, Türk diplomat ve şoförlere ilişkin ise ellerinde yeni bilgi olmadığını belirtti.
Sivillerin korunması için çağrı
Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları Irak'taki çatışmalarda zarar gören sivillerin korunması için çağrı yaptı.
BM Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan açıklamada, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü ile Irak güçleri arasında çatışmaların yaşandığı ülkede 5 Haziran'dan bu yana yerlerinden olan 500 bin kişinin yarısının çocuk olduğu bildirildi.
Açıklamada, "çocuk felci ve kızamık" gibi hastalıkların önlemesi dahil, bölgeye acil yardım malzemesi gönderilmesinin öncelikli olduğu belirtildi.
BM Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) yapılan açıklamada da Irak ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki ihtilaflı bölgelerde gıda mağazalarında yiyecek malzemesi kalmadığı, elektrik ve su hizmetlerinin de sağlanamadığı kaydedildi. Açıklamada, çatışmalardan en fazla etkilenerek, yerlerinden olanlardan yaklaşık 42 bin kadar kişiye gıda yardımının sağlandığı ifade edildi.
BM'den yapılan açıklamada ise WFP'nin kullandığı Dubai'deki BM deposunda, acil gıda ve diğer malzemeleri içeren bir hava ikmalinin yapılacağı, İtalya'dan da bir başka uçuşun, acil yardım malzemesi için planlandığı bildirildi.
BM kuruluşlarının Erbil'deki transit geçiş noktalarında yardım sağladığı bilgisine yer verilen açıklamada, BM'nin çadır ve temel hayat kurtarıcı malzemelerin temin edilmesi için seferber olduğu ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından Dohuk'taki kampa, bin çadır gönderildiği belirtildi.