Intel'e yatırımcıları dava açtı, piyasa değeri 32 milyar dolar eridi

Dünyanın en büyük işlemci üreticilerinden Intel, bilançosunun açıklanmasından beri bir haftadan kısa sürede yüzde 26 değer kaybetti. Yatırımcıların bazı sorunları gizlediği gerekçesiyle dava açtığı şirketin piyasa değeri bir günde 32 milyar dolar eridi.

Haber Merkezi | Abone ol

Dünyanın en büyük işlemci üreticilerinden Intel bugünlerde piyasa değerinin giderek düşmesiyle karşı karşıya. Şirketin bilançosunun zayıf gelmesi, işten çıkarmalar ve temettüleri askıya alması, hissede büyük düşüşe neden oldu.

ABD'de NASDAQ borasında işlem gören Intel'in hissesi 1 Ağustos'ta 29 dolar seviyesindeyken, bugüne kadar düşüşlerle 19 dolara kadar geriledi. 

'Intel sorunları gizledi'

Intel'e hissedarları, CEO Patrick Gelsinger ve CFO David Zinsner'a San Francisco Federal Mahkemesi'nde dava açarak bazı sorunların gizlendiğini savundu. Dava haberinin ardından, şirketin piyasa değeri tek bir günde 32 milyar dolardan fazla düştü.

Hissedarlar, Intel'in 1 Ağustos'ta dışarıya yönelik çip üretim işinin zorluklar yaşadığını ve gelirler düşerken milyarlarca dolarlık ek maliyetler getirdiğini açıkladığında şaşırdıklarını kaydetti.

Şirketin işletme ve üretim kapasiteleri hakkındaki önemli ölçüde yanlış veya yanıltıcı açıklamalarının, şirketin hisse senedi fiyatını 25 Ocak ile 1 Ağustos arasında şişirdiği iddia edildi. Intel, yorum yapmadı.

Gelirleri düştü, işten çıkarma yapacak

Intel, geçen hafta işçilerinin yüzde 15'inden fazlasına denk gelen 15 bin kişiyi işten çıkararak yeniden yapılanma kararı alacağını duyurmuştu. Ayrıca ikinci çeyrekteki zarar 1,61 milyar dolar olarak açıklanmış, gelirler de yüze 1 azalarak 12,83 milyar dolara gerilemişti.

Şirket, AMD, Nvidia, Samsung ve TSMC gibi rakip çip üreticileriyle rekabette ve yapay zekadaki büyümeden faydalanmakta zorlanıyor.

TCMB Başkanı Karahan'dan faiz indirimi sorusuna yanıt Instagram açılacak mı? İşte son durum... İBB, Paris Galliera Sarayı'nda "İstanbul Evi"ni açtı Kira enflasyonu düşecek mi? TCMB Başkan Yardımcısı yanıtladı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile bir araya geldi