İnkar yasası görüşülüyor

Fransa'da senato, Ermeni iddialarının reddini suç sayan teklifi görüşmek üzere toplandı.

Abone ol
PARİS - Fransa Senatosu genel kurulunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin görüşülmesine başlandı.
Genel kuruldaki oturumda ilk konuşmayı hükümet adına söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier yaptı.
Ollier genel kurulunda yaptığı konuşmada, senato gündemine getirilen yasa teklifi lehinde konuşma yaparak, sözkonusu teklifin Fransız yasalarına ve AB yasalarına uygun olduğunu iddia etti.
Fransız Anayasasının 34 maddesine aykırı
Kanunlar Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean-Pierre Sueur ise "Fransız Anayasasının 34 maddesine aykırı" olduğu gerekçesiyle yasa teklifinin reddedilmesini istedi.
Hiç bir siyasi eğilim adına konuşmadığını, sadece hukukçu kimliğini ön plana çıkararak konuştuğunu ifade eden Sueur, geçen yıl toplanan Kanunlar Komisyonunun ve Senato genel kurulunun da, bu yönde bir yasa teklifinin incelenmeye alınmasını reddettiğini hatırlattı.
Sueur, yine Parlamento tarafından 2008 yılında kaleme alınan bir araşırma raporunun da, parlamentoların tarih yazmaması gerektiği yolunda görüş bildirdiğini söyledi.
Tarihçiler endişeli
Sueur, Fransa'nın ünlü tarihçisi Pierre Nora'nın, parlamenterlerin tarih yazamayacağı, anayasa hukukçusu Robert Badinter'in ise "parlamentoların mahkeme olmadığı" yolundaki açıklamalarına atıfta bulundu.
Kanunlar Komisyonu Başkanı, "Fransız tarihçiler, bu yasa teklifiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyorlar" dedi.
Kanunlar Komisyonunun uyarısının Senato tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Sueur, Fransız hukukçuların da, yine gelişmelerden büyük rahatsızlık duyduğunu ifade etti.
Komünist grup bölünmüş durumda
Komünist Grup adına konuşan Isabelle Pasquet, yasa teklifini kişisel olarak desteklediğini söyledi.
Pasquet, bununla birlikte kendi siyasi gruplarında bu konudaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirterek, bazı komünist senatörlerin 'evet' bazılarının 'hayır' oyu vereceğini, bazılarınınsa oylamaya katılmayacağını duyurdu.
Komünist grubun, senatoda 21 üyesi bulunuyor.
Genel kurulda konuşmalar önce siyasi gruplar adına yapılacak, daha sonra kişisel konuşmalara geçilecek. Genel kuruldaki konuşmaların yaklaşık 2 saat sürmesi bekleniyor.
Fransa'dan itidal çağrısı
Görüşme başlamadan önce Fransa Dışişleri Bakanlığı Türkiye'den gelen sert tepkilere ilişkin yaptığı "itidal" çağrısını yineledi. 
Bakanlık Sözcüsü Bernard Valero, "Türkiye'yi önemli bir müttefik" olarak niteledi ve "Türkiye'ye itidal çağrısı yapıyoruz. Türkiye bizim için önemli bir ortak ve müttefik. Türkiye ile ikili ve bölgesel konularda ve bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.
Türkler, senato binasının yanında toplanıyor
Diğer taraftan Fransa'daki Türkler, teklifin senato gündemine gelmesini protesto amacıyla gösteri yapmak için hazırlanıyor.
Fransa'daki Türk vatandaşları, ellerinde Türk ve Fransız bayraklarıyla, senatonun ana giriş binası yanında toplanıyor.
Türkler, "tarihi olaylara parlamentolar değil tarihçiler karar versin", "ifade özgürlüğünü ihlal eden yasa teklifine hayır" yazan pankartlar taşıyor.
Ermeniler de yerini alıyor
Hep birlikte türküler söyleyen ve halay çeken Türk vatandaşlarının gösterisi sürerken, senato binasının ön bölümündeyse Ermeniler kendileri için ayrılan bölümde gösteri yapmak için toplanıyor.
Polisin, aralarında yaklaşık 200 metre mesafe olan iki grup arasında bariyer kurduğu ve sıkı güvenlik önlemi aldığı görülüyor.
Fransız radyo ve televizyon kanalları, senatodaki oylama önceki düzenlenen gösterileri anında canlı yayında izleyicilerine aktarıyor.
Senato genel kurulu, akşam saatlerinde yasa teklifini oylayacak.
Haluk Bayraktar: vergi rekoru TB2 ve AKINCI'nın eseri Narin Güran kaybında sıcak gelişme! 1 kişi gözaltına alındı MİT'ten Irak'ta nokta operasyon: Gülistan Tetik etkisiz hale getirildi Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 15 Eylül'de hayata geçiyor SASA Polyester'den hisse geri alım adımı