İngiltere'nin "göç dalgası" korkusu

Yapılan araştırmalara göre, İngilizler, 'çok çalışan, vergilerini ödeyen ve İngilizce konuşabilen göçmenleri hoş karşılamaya' hazır

Abone ol

LONDRA - Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çalışmasına konan sınırlamaların yeni yılda kalkacak olması dolayısıyla İngiltere'nin yeni bir göç dalgası olasılığına karşı endişeleri devam ediyor.

Ülkede yapılan anketler, İngiliz vatandaşlarının yeni göçmenleri 'devlete yük olmadıkları sürece hoş karşılayacağını' gösteriyor.

Ipsos MORI adlı araştırma şirketinin, düşünce kuruluşu İngiliz Gelecek ve The Guardian'ın çıkarttığı The Observer gazetesi için hazırladığı araştırmaya göre, Britanyalıların yüzde 68'i Doğu Avrupa'dan gelecek 'çok çalışan, vergilerini ödeyen ve İngilizce konuşabilen göçmenleri hoş karşılamaya' hazır.

İngiliz Gelecek'in araştırmasına göre, İngiliz toplumuna entegre olmuş göçmenler, çoğu İngiliz tarafından kabul edilirken, ankete katılanların yüzde 63'ü, diğer AB ülkelerinden gelecek göçmenlerin devletten alacağı yardımlara kısıtlamalar getirilmesini, yüzde 26'sı da eğer İngiltere göçmenlerin ülkeye gelmelerine olanak sağlayan kurallarda değişiklik yapmazsa AB'den çıkılması gerektiğini savunuyor.

Ankete katılanların yüzde 24'ü, Avrupalıların serbest dolaşımına kısıtlama getirmek için, İngiltere'nin AB üyeliğinin mecvut kurallarında değişiklik yapması gerektiğini ifade ediyor.

'Göçmenler İngilizceye öncelik vermeli'

Ankete katılanların yüzde 69'u, İngilizce dil yeterliliğinin göçmenler için öncelik vermeleri konuların başında geleceğini, yüzde 64'ü de iş sahibi olmak ve vergilerini ödemenin önemli olduğunu düşünüyor.

Ancak ICM adlı araştırma şirketinin Telegraph gazetesi için yaptığı başka bir ankete göre ise yüzde 72,  AB yasalarını ihlal etse bile İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Romanya ve Bulgaristan'dan İngiltere'ye gelen göçmenlere yönelik bir takım kısıtlamaları getirmesinin gerekli olduğunu düşünüyor.

Telegraph gazetesinin internet üzerinden düzenlediği ankete katılan 2 bin 26 kişinin neredeyse yarısı (yüzde 49), AB ülkelerinden İngiltere'ye gelecek göçmenlerin sayısını sınırlandırmak için, AB yasalarında değişiklik yapılmasının gerekliliğine inanıyor. Ankete katılanların yüzde 45'i, AB üyeliğiyle ilgili bir referandum yapılması halinde, birlikten çıkılması yönünde, yüzde 37'si de AB üyeliğinin devam etmesi yönünde oy kullanacağını ifade ediyor.

Göçmenlerin özellikle AB yasalarından doğan hakları çerçevesinde İngiltere devletinin yardımlarından faydalanması kamuoyunda sıklıkla tartışılıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, birçok kez AB içinden gelen göçmenlerin İngiliz sisteminin maddi olanaklardan ve devlet yardımlarından faydalanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş, İngiliz toplumunun haklı olarak, göçmenlerin bu ülkeye gelerek kamu hizmetlerini ve devlet yardımı sistemini suistimal etmelerinden endişe duyduğunu vurgulamıştı.

Birleşik Krallık'ta Orta ve Doğu Avrupa'dan gelen yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. İngiltere'deki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti, özellikle serbest dolaşım kurallarında AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor. Yeni AB üyesi olacak ülkelerde, belirli gelir seviyesine ulaşılmadan serbest dolaşıma izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Muhafazakar Parti'nin Genel Başkanı ve İngiltere Başbakanı David Cameron, 2015 yılındaki genel seçimi kazanması halinde ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götürmek istiyor.

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı