İngiltere'de yaz bütçesi açıklandı

İngiltere Maliye Bakanı Osborne,"Uzun vadeli planımız işe yarıyor. Fakat Yunanistan'daki krize bakarak borçlanma kontrolünü kaybeden bir ülkenin durumunu anlayabilirsiniz"dedi.

Abone ol

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, uzun vadeli planlarının işe yaradığını, ancak Yunanistan'daki krizin borçlanma kontrolünü kaybeden bir ülkenin durumunu gösterdiğini belirterek, "Yapacağımız en büyük hata tüm sorunlarımızı çözdüğümüzü düşünmek olur" dedi. 

İngiltere'nin "Yaz Bütçesi" olarak bilinen bütçe düzenlemelerini İngiliz Parlamentosu'nda açıklayan Osborne,  daha fazla tasarrufun yapılarak bütçe açığının azaltılabilmesi için sosyal yardımlarda kesintilerin uygulanacağını, özelleştirme programının devreye gireceğini ve vergi kaçakçılığı ile daha sıkı mücadele edileceğini vurguladı.  

Osborne bütçede farklı kalemlerde kapsamlı kesintilerin planlandığını dile getirerek, "Uzun vadeli planımız işe yarıyor. Fakat Yunanistan'daki krize bakarak borçlanma kontrolünü kaybeden bir ülkenin durumunu anlayabilirsiniz. Düşük verimlilik seviyemiz yeteri kadar üretmediğimizi, çalışacak kişi yetiştirmediğimizi ve yatırım yapmadığımızı gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Daha düşük bütçe açığı hedefi 

Bütçe kapsamında yapılacak kesintiler ve özelleştirmelerin sonucunda İngiltere'nin kamu borcu/gayrisafi yurtiçi hasılası oranının 2015-2016 döneminde yüzde 80,3'e gerileyeceğini belirten Osborne,  2020-2021 döneminde ise bu oranın yüzde 68,5'e seviyesine düşeceğini söyledi.  

Osborne, kamu sektörü çalışanlarına gelecek dört yıl boyunca yüzde 1 daha fazla ödemenin yapılacağını belirterek, vergi alınmayan toplam yıllık gelir sınırının 10 bin 600 sterlinden 11 bin sterline çıkarılacağını bildirdi. 

İngiltere'nin yeteri kadar tasarruf yapmadığını, bunu düzeltmeleri gerektiğini vurgulayan Osborne, borç üzerine inşa edilen bir ekonomi yerine uzun vadeli yatırımlar ve daha güvenli tasarruf temelleri üzerinde bir ekonomi oluşturmak istediklerini kaydetti.  

Osborne, vergi dilimlerinde düzenlemeye gidilerek yüksek vergi diliminin 42 bin 385 sterlinden 43 bin sterline çıkarılacağını, yaklaşık 130 bin kişinin yüksek vergi diliminden bir alt dilime otomatik olarak düşeceğini ifade etti.  

George Osborne, sağlık sistemi NHS'ye daha fazla katkının yapılmasının planladığını, 2020 yılından itibaren her yıl toplam 10 milyar sterlinin sağlık sektörüne aktarılacağını vurguladı.  

Mevcut düzenlemelerin İngiliz Parlamentosu tarafında yapılması planlanan 37 milyar sterlinlik tasarrufun ilk kısmını oluşturduğunu belirten Osborne, 2018 yıl itibariyle ülkenin bütçe açığını sıfırlanmasının planlandığını bildirdi.  

Büyüme tahmini revize edildi 

Yeni bütçe kapsamında İngiltere'nin bu yıl ekonomik büyüme beklentisi yüzde 2,5'ten yüzde 2,4'e çekildi. İngiliz ekonomisinin 2016 yılında yüzde 2,3,  2017 yılında ise yüzde 2,4 büyümesinin beklendiği kaydedildi. 

Yaklaşık 19 yıl sonra ilk kez tamamen Muhafazakar Parti tarafından hazırlanan bütçe programı kapsamında Royal Bank of Scotland (RBS) ve ülkenin posta servisi Royal Mail'deki kamu hisselerinin de satışının planlandığı belirtildi. Royal Mail'deki yaklaşık yüzde 30'luk kamu hissesinin tamamının bu yıl içerisinde satılmasının planlandığı ifade edildi.  

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır