İngiltere, Sisi dönemini Mısır'da fırsat olarak görüyor

Mısır'ın en büyük dış yatırımcısı olan ve yeni yatırımlar planlayan İngiltere, Sisi'nin cumhurbaşkanlığını "fırsat" olarak değerlendiriyor

Abone ol

LONDRA -Mısır'ın en büyük dış yatırımcısı olan İngiltere, Mısır'da darbe sonrası yapılan seçimlerde cumhurbaşkanlığına seçilen Abdulfettah es-Sisi dönemini, iki ülke arasında Arap Baharı ile duraklayan ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirmek için fırsat olarak görüyor.  

İngiltere, Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimi resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından Sisi'yi ilk tebrik eden Batılı ülkeler arasında yer aldı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Sisi'yi kutlayarak, "Mısır'ın en büyük yabancı yatırımcısı olduğumuz için gurur duyuyoruz ve Mısır'daki refahı ve ülkelerimiz arasındaki bağları güçlendirmek için eğitim, araştırma ve burs gibi alanlarda desteğimizi artıracağız" dedi. 

Uzun bir geçmişe sahip İngiltere ve Mısır arasındaki ilişkiler ve İngiltere'nin Mısır'daki yatırımlarıyla ilgili AA'ya değerlendirmelerde bulunan uzmanlardan bazıları Sisi'nin başında olduğu bir Mısır'ın Ortadoğu'da önemli bir role sahip olmayacağını söylerken, bazıları ise Mısır'ın Sisi'yle gücünün artacağını savundu. 

Ciddi ekonomik gelişmeler bekleniyor 

Londra King's College Ortadoğu ve Akdeniz Araştırmaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ashraf Mishrif, Mısır'ın Birleşik Krallık'ın Ortadoğu politikasında kilit bir ülke ve stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, "Hem bu hem de İngiliz hükümetinin Kahire'yle güçlü ticaret ve yatırım bağlarını devam ettirme niyeti, Hague'in Sisi'ye yönelik mesajına yansıdı" dedi. 

Mishrif, "Mısır'daki seçim sonuçlarında Sisi'nin elde ettiği ezici çoğunluğun Londra ve Washington'a Sisi'nin sadece Mısır'da değil, bölgede de güçlü adam olacağı mesajı verdiğini" söyledi.  

Mısır ile İngiltere arasındaki ticari ilişkilere dikkati çeken ve Mısır'ın İngiliz şirketler için büyük iş fırsatları sunduğunu belirten Mishrif, "Birkaç yıl içinde ticaret ve yatırım alanlarında dikkate değer ekonomik gelişmelerin yaşanmasını bekliyorum ancak tüm bunlar Sisi'nin siyasi sistemde düzen ve istikrarı sağlayabilme becerisine bağlı olacak" diye konuştu. 

"Sisi ile Mısır bölgede büyük bir role sahip olmayacaktır"

İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'un Ortadoğu ve Kuzey Afrika Uzmanı David Butter ise Mısır'ın çok büyük sorunları bulunduğunu dile getirerek, ülkenin halen Körfez yardımına bağımlı olduğunu, Sisi yönetimindeki Mısır'ın bölgede büyük bir role sahip olmayacağını kaydetti. 

Butter, "İngiltere'nin Mısır'da bazı yatırımları var ancak bunlar daha çok tarihsel yatırımlar. Mübarek de olsa Mursi de olsa Sisi de olsa İngiliz hükümetinin Mısır'a yönelik görüşünde değişiklik olmadı" dedi. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un seçimlerden sonra Abdulfettah es-Sisi için yayımladığı mesajında "tebrik" ifadesine yer vermediğinin, İngiltere ve ABD'nin de Mısır hükümetiyle "birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediği" ifadelerinin hatırlatılması üzerine Butter, hem İngiltere hem de ABD'nin Sisi ile yeni ilişkilere adım atmadan önce ülkede siyasi geçişin nasıl şekilleneceğini bekleyeceklerini ifade etti. 

Yeni yatırım planları var 

Merkezi Londra'da bulunan Mısır-İngiltere Ticaret Odası'nın İş Geliştirme Uzmanı Karin Van Wesep, son dönemde Mısır ile İngiltere arasındaki ticaretin yeniden artmaya başladığını söyledi. Van Wesep, "Önümüzdeki aylarda ortamın yeniden sakinleşebileceğini düşünüyoruz. Hükümet de kurulduktan sonra yeni yatırım kararları alabiliriz. Yakında açıklanacak yeni yatırım planlarımız var. İngiliz hükümeti bunun üzerinde çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

Arap Baharı ile Mısır'daki ticaret ve yatırım faaliyetleri diğer yatırımcı ülkelerinki gibi sekteye uğrayan İngiltere, darbe sonrasındaki Sisi yönetimi ile yakın ilişkiler geliştirmeye özen gösteriyor. 

İngiltere hükümetine bağlı Ticaret ve Yatırım Departmanı'nın "Mısır'la iş yapmak" başlığıyla Mısır'daki darbenin ardından geçen yılın sonuna doğru hazırlanan rapora göre, 1970'li yıllardan beri toplam 30 milyar doları bulan yatırımları ile İngiltere, Mısır'ın en büyük yatırımcısı konumunda bulunuyor. 

İngiltere'nin en büyük ihracat pazarlarından 

İngiliz ürünlerinin Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasına pazarlanması için de pazara giriş kapısı olarak görülen Mısır, hali hazırda İngiltere'nin dördüncü en büyük ihracat pazarı.  

Ticaret ve Yatırım Departmanı'nın raporuna göre, Mısır öngörülebilen gelecekte yoğun biçimde ithalata bağımlı hale gelecek. 

İngiliz yatırımcılara bilgi vermesi amacıyla hazırlanan ve Mısır ile İngiltere'nin ilişkilerinin son derece sağlıklı olduğu vurgulanan raporda, "Son dönemdeki istikrarsızlık sonucunda birçok yabancı ve Mısırlı şirket 'bekle gör' tutumunu benimserken, bir kısmı her zamanki gibi işlerine devam etti. Uzun zamandır Mısır'da olan ve son derece başarılı yatırımcılar yollarında ilerleyerek yatırım yapmaya devam ettiler" denildi. 

Mısır'ın resmi kaynaklarına göre, British Gas, BP, Shell, Vodafone, Barclays, HSBC, GSK, AstraZeneca, IHG, G4S ve Unilever gibi 900'ün üzerinde İngiltere merkezli şirket Mısır'da faaliyet gösteriyor.  

Resmi verilere göre, Arap Baharı ile İngiliz şirketlerin Mısır'daki faaliyetlerinde ciddi kayıplar meydana geldi. Bu dönemde İngiltere'nin Mısır'a ihracatı 2012 yılında yüzde 11 azalarak 921 milyon sterline gerilerken, aynı dönemde ithalat yüzde 21 oranında azalarak 624 milyon sterline düştü. 

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı