İngilizler'den Ukrayna'ya destek istedi
Merkel, İngiliz Parlamentosu'nun iki kanadına seslenerek, "Hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin korunması için Ukrayna halkına destek verilmeli" dedi
Abone olLONDRA - Almanya Başbakanı Angela Merkel, hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin korunması içinUkrayna halkına destek verilmesi gerektiğini söyledi.
Merkel, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde tarihi İngiliz Parlamentosu'nun her iki kanadına da hitap etti. Konuşmasında daha çok Avrupa Birliği ile birliğin geleceğine değinen Merkel, "Buradaki konuşmamdan beklentilerin yüksek olduğu bana birkaç kez söylendi" dedi.
Beklentileri "hayal kırıklığına" uğratacak
Konuşmasında "AB anlaşmasının reforme edilmesi" gerektiği görüşüne destek vereceği ya da tamamen karşı çıkacağı beklentilerini "hayal kırıklığına" uğratacağını dile getiren Merkel, İngiliz parlamenterlerin ve lordların dinlediği konuşmasına Almanca devam etti.
Merkel, Birleşik Krallık'ın Avrupa tarihine yaptığı katkılara değinerek, İngiltere'nin Avrupa'ya ve temel değerlere bağlı olduğunu kanıtlamaya ihtiyacı olmadığını belirtti. Tüm 28 AB üyesinin birliğin geleceği için çalıştığını belirten Merkel, "Birlikteyken AB'yi daha iyi yönde değiştirebiliriz, tarih bize bunu öğretti. AB üyeleri arasında bir savaş, tasavvur edilemez" dedi.
"Daha yakın bir koordinasylonla başka krizleri önleyebiliriz"
Hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin korunması için Ukrayna halkına destek verilmesi gerektiğini belirten Merkel, Avrupa'nın birliğinin önemini vurguladı. Avrupa'nın gelişen ve değişen dünyaya göre yenilenmesi gerektiğini ve aşırıcılık ile nefrete karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini dile getiren Almanya Başbakanı, "Sınırları olmayan bir Avrupa, AB'nin en büyük başarılarından biridir. Tek para birimi ve ortak pazar fırsatlar doğurmuştur. Yaşanan ekonomik krizden daha güçlü çıkmak amacımız olmalıdır. Ancak daha yakın bir koordinasylonla başka bir krizi önleyebiliriz" diye konuştu.
Birleşik Krallık'ı "Avrupa'nın daha iyi bir yer olması için önemli bir müttefik" olarak gördüklerini söyleyen Merkel, birlikte olunarak gerekli değişikliklerin yapılabileceğini vurguladı.
Merkel'in, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Avrupa Birliği'nin reforma ihtiyacı olduğu görüşüne destek verip vermeyeceği merak ediliyordu. İngiliz basını, Merkel'in parlamentodaki konuşmasının ne Cameron'a tam destek anlamına ne de Cameron'ı desteklemediği anlamına geldiği yorumunu yapıyor.
İngiltere Başbakanı Cameron, gelecek yıl yapılacak genel seçimi lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin kazanması halinde, ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017 yılında referanduma götüreceğini söylüyor. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande gibi Avrupalı liderler, Cameron'ın istediği, AB'nin reforma ve anlaşma değişikliğine ihtiyacı olduğu konusuna sıcak bakmıyor.
İngiltere Kraliçesi ve Başbakanı ile görüşecek
Merkel bugün Londra'da ayrıca, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve İngiltere Başbakanı David Cameron'la görüşecek. Cameron ile Merkel'in görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.