IMF'den Körfez'e 'bütçe' uyarısı

Uluslararası Para Fonu, yayımladığı raporla Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın petrol ihraç eden ülkeleri, fiyatlardaki düşüş sebebiyle bütçelerinde ayarlamaya gitmesi yönünde uyardı

Abone ol

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın petrol ihraç eden ülkeleri, bütçelerini ayarlamaları ve harcamalarını kısmaları yönünde uyarıldı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF), Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afganistan ve Pakistan'a yönelik açıkladığı Bölgesel Ekonomik Görünüm Mayıs 2015 Raporu'nda, düşen petrol fiyatlarının bölge ülkelerinin ekonomilerine etkisi üzerine değerlendirme yaptı.  

Bölgedeki birçok ülkenin birikmiş mali kaynaklarını bu dönemde kullanması ve düşen petrol gelirlerinin etkisini yumuşatmasının beklendiği belirtilen raporda, harcamaların kademeli düşürülmesinin umulduğu kaydedildi. 

Petrol ihraç eden ülkelerde büyüme 2015'te sabit kalacak

Raporda, bölgede petrol ihraç eden ülkelerin gelirlerindeki büyük düşüşe rağmen ortalama büyümenin 2015 yılı için yüzde 2,4 düzeyinde sabit kalması, 2016 yılında ise yüzde 3,5 düzeyinde gerçekleşmesi öngörüldü. 

Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye ülkeler için ise büyüme beklentileri yüzde 3,6'dan 3,4'e düşürülen raporda, bu ülkelerdeki öngörülen petrol gelirlerinde 287 milyar dolarlık bir düşüşün gerçekleşeceği ifade edildi. 

113 milyar dolarlık bütçe açığı gerçekleşebilir

IMF raporunda, Körfez ülkelerinin geçen yıl 76 milyar dolarlık bütçe fazlası verdiği belirtilerek, bu yıl ise gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 8'ine denk gelen 113 milyar dolarlık bir bütçe açığının gerçekleşebileceği tahmin edildi.   

Petrol fiyatlarındaki düşüşün büyük oranda kalıcı olacağı öngörülen raporda, "Petrol piyasasının yeni gerçekleri, geçmişteki petrole dayalı, petrol servetinin sübvansiyonlarla dağıtıldığı ve vatandaşların kamu tarafından istihdam edildiği büyüme modellerinden uzaklaşma ihtiyacını arttırıyor" denildi. 

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi