IMF: Yatırımlar hayal kırıklığı yaratıyor

IMF, G20 liderler zirvesi için hazırladığı raporda, rekor düşük seviyedeki faiz oranlarına rağmen yatırımların hayal kırıklığı yaratmaya devam ettiğini vurguladı.

Abone ol

IMF, İngiltere'deki AB referandumu sonrasında yaşanan gerilemenin ardından finansal piyasaların büyük ölçüde toparlandığını, ancak son verilerin, ticarette büyümenin yavaşladığına ve çok düşük enflasyona işaret ettiğini bildirdi.

IMF, 4-5 Eylül tarihlerinde Çin'de yapılacak G20 liderler zirvesi için "Global Görünümler ve Politika Zorlukları" başlıklık bir rapor hazırladı.

Ticaretteki yavaş büyüme ve çok düşük enflasyonun global ekonomide bu yıl çok daha ılımlı bir hızda büyüme olacağına işaret ettiğini belirten IMF, rekor düşük seviyedeki faiz oranlarına rağmen yatırımların hayal kırıklığı yaratmaya devam ettiğini vurguladı. Yatırımlardaki zayıflığın talep şartlarını yansıtmakta olduğunu ifade eden IMF, bunun yanı sıra şirkelerin yüksek borç yükleri ve zayıf finans sektörü bilançolarının da yatırımlarda zayıflıkta rol oynadıklarını belirtti.

IMF, zayıf yatırımların hali hazırda sıkıntılı verimlilik trendleri ve demografik şartler nedeniyle düşük olan poansiyel büyüme oranını daha da aşağı çektiğini vurguladı.

Eşitsizliğin arttığı bir ortamda düşük ve düşmeye devam eden büyümenin zorlu bir politika ortamına yol açtığına işaret eden IMF, risklerin dengesinin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini belirtti. İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı sonrası atılacak adımlara ilişkin belirsizlik ve jeopolitik risklerin özelliyke Avrupa'da görünümü tehdit etmeyi sürdürdğüne dikkak çeken IMF, anlamlı dereceke yüksek büyümenin daha güçlü, geniş kapsamlı ve iyi iletişim kuran politikalar gerektirdiğini anlattı.

Güçlü büyüme için global politika ajandası üzerinde büyük işbirliği gerektiğini ifade eden IMF, aynı zamanda kararlı hareket etmenin faydalarının topluma anlatılmasının önemli olduğunu vurguladı. IMF, global ekonomideki düzeltmenin yükünü omuzlayan gerektiği zamanlarda etkin destek sağlanmasının önemine de işaret etti.

Gelişmekte olan ekonomiler arasında ekonomik performanslar açısından farklılıklar olduğuna da işaret edilen raporda, Çin'de yeniden dengelenmenin 2. çeyrekte de devam ettiğine, tüketimin yatırımları, hizmet sektörünün sanayi sektörünü aytığına da vurgu yapıldı. Rusya'nın ekonomik daralmasının dip noktaya ulaştığı savunulan raporda, düşen finansman maliyetleri ve daha iyi petrol fiyatlarının sonucu olarak Rusya'nın görünümünde iyileşme olduğuna dikkat çekildi.

Raporda Türkiye'ye ilişkin olarak ise tek bir cümleye yer veren IMF, "Türkiye'de güçlü büyüme ivmesinin yavaşlamakta olduğu görülüyor ve son siyasi gelişmeler görünüme daha fazla belirsizlik ekliyor" dedi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı