IMF Raporu güncellendi

Raporda, küresel büyümenin bu yıl yüzde 3,5, 2013 yılında da yüzde 3,9 oranında olacağı öngörülüyor.

Abone ol


WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Güncellenmiş 2012 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na (DEG) göre, küresel büyümenin bu yıl yüzde 3.5, 2013 yılında da yüzde 3.9 oranında olması bekleniyor.

IMF, güncellenmiş Dünya Ekonomik Görünüm (DEG) Raporu yayımladı. Raporda, 2012 yılının ilk çeyreğinde küresel büyümenin, yüzde 3,6 gibi beklenenden biraz daha iyi düzeyde gerçekleştiği, ancak, zaten güçlü olmayan küresel toparlanmasının yılın ikinci çeyreğinde daha fazla zayıflık gösterdiği belirtildi.

Euro Bölgesi'ndeki mali piyasalardaki gerilim ve bir dizi ana yükselen piyasa ekonomilerde büyümenin öngörülenden düşük olmasına değinilen raporda, ancak, yılın birinci çeyreğinin büyümenin beklenenden bir miktar yüksek çıkması nedeniyle, bu gelişmelerin, küresel görünümde sadece küçük bir gerileme yaratmasının beklendiği bildirildi. Dolayısıyla, güncellenmiş rapora göre, küresel büyümenin 2012 yılında yüzde 3,5 olması öngörülüyor. 2013 yılında ise büyümenin yüzde 3,9 oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu oranlar, DEG'nin bu yılın nisan ayında yayımlanan raporuna göre, bu yılki büyüme beklentilerinin 0,1 puan, gelecek yılki büyüme tahminlerinin de 0,2 puan düşürülmesi anlamına geliyor.

Bu öngörülerin de iki önemli varsayıma dayandığı belirtilen raporda, bunlar şöyle sıralandı: ''Euro alanı çevresindeki mali durumu gittikçe rahatlatmaya izin veren yeterli politika eylemlerinin olacağı ve yükselen piyasa ekonomilerindeki son zamanlardaki politika rahatlatmalarının ilgi çekecek olması.''

Azami öncelik Euro alanındaki krize çözüm...

Raporda, bunun yanında, aşağı yönlü risklerin yüksek kalmaya devam ettiği bildirildi. Bu noktada en öncelikli riskin, Euro alanı krizini daha fazla artıracak olası yetersiz politika eylemleri veya bu eylemlerin ertelenmesi olduğu kaydedildi.

Diğer bir riskin de, kısa vadede ABD'de aşırı bir mali daralmanın olması ihtimali ile ABD ve Japonya'da orta vadeli mali konsolidasyon için kredibilitesi olan plan geliştirilmesi noktasında yetersiz ilerlemelerin sağlanması gibi, gelişmiş ekonomilerdeki mali politikalardan kaynaklı olabileceği belirtildi.

Raporda, azami önceliğin Euro Bölgesi'ndeki krizin çözülmesi olduğu da ifade edildi. Avrupa'da, haziran ayında AB liderleri zirvesinde açıklanan önlemlerin doğru yolda adımlar olduğu ifade edilen raporda, bu önlemlerin, mali ve bankacılık birliği konusunda daha fazla ilerleme sağlanmasıyla birlikte, zamanında uygulanmasının öncelikli olduğu vurgulandı.

Güncellenmiş rapora göre, Euro Bölgesi'nde 2012 yılında ekonominin yüzde 0,3 küçülmesi, 2013 yılında da ise yüzde 0,7 büyümesi öngörülüyor. ABD'de ise mali uçurumdan kaçınılması, borç tavanının acilen yükseltilmesi ve orta vadeli mali planın geliştirilmesinin hayati önem taşıdığı kaydedildi. Güncellenmiş rapora göre, ABD'de bu yıl büyümenin yüzde 2,0, gelecek yıl da yüzde 2,3 olması bekleniyor.

Yükselen pazar ekonomilerindeki büyüme beklenenden düşük olabilir

Bunun yanında, raporda gelişmiş ekonomilerdeki büyüme oranlarının 2012 yılında yüzde 1,4, 2013 yılında da yüzde 1,9 olmasının öngörüldüğü ifade edildi. Güncellemede, gelişmiş ekonomilerin bu yılki büyüme oranları beklentilerinde değişikliğe gidilmezken, gelecek yıl için rakam, 0,2 puan geriye çekildi.

Yükselen pazar ekonomilerindeki büyümenin de beklenenden daha düşük olabileceği belirtildi. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde, reel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinin yüzde 5,6, 2013 yılında da yüzde 5,9 olması bekleniyor. Bu oranlar, DEG'nin yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin büyüme oranlarını bu yıl için 0,1 puan, gelecek yıl için de 0,2 puan düşürdüğü anlamına geliyor.

Ayrıca, yükselen market ekonomilerinde de politika yapıcıların, sermaye akışının yüksek değişkenliği ile ticaretteki düşüşlerle başa çıkmaya hazır olması gerektiği vurgulandı.
 

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor