IMF önceliği istihdama verdi

Associated Press Yıllık Toplantısı’nda konuşan IMF Başkanı, dünyada 200 milyon işsiz bulunduğunu, önceliğin istihdamda olması gerektiğini bildirdi.

Abone ol

WASHINGTON – IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin daha iyi göründüğünü, ancak toparlanmanın hala çok kırılgan olduğunu belirterek politika üretenleri "işi tamamlamak üzere bir mola vermeye" çağırdı. Lagarde, özellikle gelişmiş ülkelerde enflasyon belirtisi yokken, ekonomik etkinliği desteklemek için para politikalarından yararlanılabileceğini belirtirken, dünyada 200 milyon işsiz bulunduğunu, önceliğin istihdamda olması gerektiğini bildirdi.

Lagarde, Associated Press’in Washington’daki Yıllık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ABD’nin başta Avrupa olmak üzere küresel ekonomiyle derin bağları bulunduğuna dikkat çekerek, "Avrupa ekonomisi bocalarsa, Amerikan toparlanması ve Amerikan istihdamı tehlikeye girer. Yani Amerika Avrupa’nın ve dünyanın gidişatında ana paya sahip" dedi. Christine Lagarde, küresel ekonominin ABD’nin güçlü ekonomisine ve ekonomideki liderliğine gereksinimi olduğunu bildirdi.

Zor zamanlar yaşıyoruz

IMF Başkanı Christine Lagarde "Zor zamanlar yaşıyoruz. Küresel ekonomi Büyük Buhran’dan bu yana en derin ve en acı verici krizden çıkmayı sınıyor. Aynı zamanda dünya giderek  küçülüyor ve gün geçtikçe daha birbirine bağlı hale geliyor, bu bir ülkedeki ekonomik bozulmanın tüm dünyadaki insanlara dokunabilmesi demek" dedi. Küresel ekonominin daha iyi göründüğünü, ancak toparlanmanın hala çok kırılgan olduğunu belirten ve politika üretenleri "işi tamamlamak üzere bir mola vermeye" çağıran Lagarde,  bu çerçevede büyümenin hızlandırılmasının, "özellikle gelişmiş ülkelerde enflasyon belirtisi yokken, ekonomik etkinliği desteklemek için para politikasından yararlanılması" anlamına  geldiğini bildirdi.

Küresel ölçekte birbirinin benzeri acil kemer sıkma politikalarının başarısız olacağını da savunan Lagarde, "ABD gibi düşük borç verme maliyeti bulunan ülkeler çok hızlı hareket  etmemeli" dedi. Lagarde ABD kamu borçları konusunda uyarıda bulunurken harcamaların artışının engellenmesini ve gelir artışı sağlanmasını istedi, ABD’de toparlanmayı olumsuz  etkileyen hanehalkı borçlarının azaltılması gerektiğini kaydetti.

200 milyon işsiz var

13 milyonu ABD’de olmak üzere dünyada 200 milyon üzerinde insanın işsiz olduğunu anlatan, istihdamın bir öncelik olması gerektiğini belirten IMF Başkanı Lagarde, daha güçlü bir  küresel işbirliği çağrısında bulunurken de IMF’nin sahip olduğu görevin önemini vurguladı. IMF Başkanı "IMF’nin arkasındaki düşünce basit: ülkeler ortak çıkar için birlikte çalışır ve  ihtiyaç dönemlerinde birbirlerine yardım ederse bireyler refaha birlikte kavuşur. Bu düşünce 1944’te (IMF’nin kurulduğu tarih) önemliyse, bugün de aynı şekilde önemlidir" dedi.

(ANKA)
 

RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak İnşaat malzemesi endeksinde düşüş