IMF, Mali Kural'ın gecikmesinden hoşnut değil

IMF, "İyileşme yavaşlarsa parasal sıkılaştırma durdurulmalı" açıklaması yaptı.

Abone ol

İSTANBUL- IMF, "Mali Kural 2011'den itibaren geçerli olmalı" açıklaması yaptı.

IMF'nin 4. madde raporunda, "İyileşme yavaşlarsa parasal sıkılaştırma durdurulmalı. Türkiye ile ilgili 2010 tahminlerinde revizyona gitmedi" ifadeleri yer aldı.

IMF, "Mali Kuralın gecikmesi, hükümetin mali kurala bağlılığını azaltır" açıklaması yaptı. 

Raporda, Türkiye ile ilgili IMF'nin görüşlerine yer verildi. Mali kuralın ertelenmesinin mali politika ve beklentiler açısından büyük eksiklik olduğuna işaret edilen raporda, makroekonomik gelişmelerin Fon'un tahminleriyle paralel olduğu belirtildi. Tüketici ve ticari kredilerin hızlı bir büyüme gerçekleştirerek iç talebi artırırken, işsizliği de düşürdüğü ifade edilen raporda enflasyondaki düşüş hatırlatıldı.

Orta Vadeli Plan'a uygun olarak mevcut mali gelişmelerin sevindirici olduğu belirtilen raporda, buna bağlı olarak devletin gelirlerinin arttığı ifade edilirken, plana aykırı harcamalar nedeniyle gelişmelere gölge düştüğü kaydedildi.

Mali Kural'ın OVP için son derece önemli olduğuna dikkat çeken IMF, kuralın daha fazla gecikmeden en kısa zamanda yasalaştırılmasını tavsiye etti. Fon, kuralın kısa sürede yasalaşmaması halinde yaklaşan seçim döneminde önemli bi fırsatın kaçabileceğine, hükümetin mali disipline olan bağlılığının sorgulanmasına neden olabileceğine işaret edildi.

IMF'nin tavsiyeleri

Raporun yönetici özetinde ise işsizlikle mücadele ve yeni iş olanakları yaratılması için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiği ifade edildi.

Büyümenin ithalat ve yabancı sermayeye bağımlılığının rekabetçilikte Türkiye'nin elini zayıflattığı belirtilen raporda düşük rezerv seviyesi ve dış sermaye kalitesindeki düşüşün küresel ekonomideki belirsizlik nedeniyle üretimde dalgalanmalara neden olabileceği uyarısı yapıldı. Fon, enflasyonun cari açığı genişletme tehlikesi bulunduğuna da işaret etti.

Özet bölümünde IMF, büyümeyi dengelemek için gerekli tedbirlere de yer verdi. IMF'nin tavsiye ettiği tedbirler şöyle sıralanıyor:

1 - 2010'daki finansal performan korunmalı

2 - 2011'den itibaren mali kural uygulamaya konmalı

3 - MB rezervleri güçlendirilirken para politikasında sıkılaştırmaya gidilmeli

4 - Finans sektörüne ilişkin tedbirler hızla alınmalı

5 - Verimlilik-İstihdam maliyetleri ve enerji girdi fiyatları arasındaki denge kurulmalı

İşsizliğin çözümü büyüme ve eğitimde

Düzelme bütçede tahmin edilenden daha hızlı gerçekleşse de dış piyasalardaki gelişmelerin risk oluşturduğu anlatılan raporda likiditenin şartlarının yavaşça normalleştirilmesi gerektiği ifade edildi. Finans sektöründe mevcut borçların döndürülebilmesi için düzenlemelerin bir süre daha gevşek kalmasının doğru olacağını belirten Fon, istikrarlı büyüme ve daha iyi eğitimin işsizliği azaltmanın anahtarı olduğunun altını çizdi.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu