”Hükümeti muhafazakar parti kurmalı”

Liberal Demokratlar'ın Lideri Clegg, "Genel seçim sonucu Liberal Demokratlar için hayal kırıklığı oldu" dedi.

Abone ol

LONDRA - Genel seçimde hiçbir siyasi partinin hükümet oluşturacak çoğunluğu sağlayamadığı İngiltere'de parti liderleri, koalisyon oluşturma yönünde diğer partilere mesajlar vermeye başladı.

Ülkede yapılan genel seçimde oyların çoğu sayıldı ve 650 bölgenin 617 milletvekili belli oldu. Buna göre, Muhafazakar Parti yüzde 36 ile 291, İşçi Partisi yüzde 29 ile 248, Liberal Demokrat Parti yüzde 22 ile 51, diğer partiler ise yüzde 11 ile 27 milletvekilliği kazandı.

İngiltere'de şimdi koalisyon senaryoları konuşuluyor. İlk hükümeti kurma çalışmasını anayasal hakkı dolayısıyla İşçi Partisi lideri ve Başbakan Gordon Brown'ın yapması bekleniyor. Başbakanlık konutundan yaptığı yazılı açıklamada Brown, "Seçim sonuçlarının hiçbir partinin çoğunluğu elde edemediğini gösterdiğini ve istikrarlı bir hükümet kurmanın görevi olduğunu" bildirdi.

Bu açıklamanın ardından genel seçimden üçüncü sırada çıkan Liberal Demokratlar'ın lideri Nick Clegg, partisinin genel merkezinin önünde bir açıklama yaptı. Clegg, "Genel seçim sonucu Liberal Demokratlar için hayal kırıklığı oldu" diyerek, bundan sonraki süreçte partilerden çok ülkenin çıkarları doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Clegg, "Seçimden en fazla oyu alan partinin, ki bu seçimde en çok oyu Muhafazakar Parti aldı, hükümeti kurması gerekiyor" dedi.

Brown ve Clegg'den gelen bu açıklamalar, İşçi Partisi ile Liberal Demokratlar arasında koalisyon hükümeti kurulması ihtimalinin düşük olduğu yorumlarına neden oldu.

Gordon Brown, hükümeti kurma konusunda ısrarcı olur ancak çoğunluk hükümetini oluşturamazsa, görevinden istifa etmek durumunda kalacak ve hükümet oluşturma sırası Muhafazakarların lideri David Cameron'a geçecek. Seçimde partisini ilk sıraya taşıyan David Cameron'ın ise azınlık hükümetine liderlik yapabileceği ve ülkenin yeni başbakanı olabileceği belirtiliyor.

Hükümeti kurma çalışmalarının, İngiltere'deki bütçe açığı ve hassas ekonomik dengeler nedeniyle, uzun sürmesi beklenmiyor.

RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak İnşaat malzemesi endeksinde düşüş