Hollanda yarın sandık başına gidecek
Hollanda'da 403 belediyeden binden fazla partinin katıldığı seçimde yüzlerce Türk kökenli aday da yarışıyor
Abone olLAHEY-Hollanda'da yarın Belediye Meclisi seçimi yapılacak. Yaklaşık 13 milyon seçmen, ülke genelindeki irili ufaklı 403 belediyede yerel yönetimlerin yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gidecek.
Yerel saatle 07.30'da başlayacak oy verme işlemi, saat 21.00'de sona erecek.
Milletvekilliği seçimlerinin aksine yerel seçimde oy kullanmak için Hollanda vatandaşlığı şartı gerekmiyor. Ülkede 5 yıl yasal ikamet eden herkesin oy kullanma hakkına sahip olacağı seçime yerel düzeydekiler dahil binden fazla parti katılıyor.
Seçimde katılımı artırmak için vekaletle oy kullanmak da mümkün. Buna göre bir kişi imzalı seçmen kartlarını aldığı iki kişi adına oy kullanabiliyor.
Hollanda'daki en büyük göçmen topluluğunu oluşturan ve Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre, 290 bine yakın Türk'ün oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde, irili ufaklı farklı partilerden yüzlerce Türk kökenli aday da yarışıyor.
Daha çok büyükşehirlerde seçim yarışına katılan Türk kökenli adayların önemli bir bölümü sol partilerin listesinde yer alıyor. İktidar ortağı İşçi Partisi'nin (PvdA) Rotterdam, Nijmegen ve Eindhoven gibi büyükşehirlerde liste başlarına yerleştirdiği bu isimlerin seçimden sonra yerel yönetimlerde önemli görevlere getirilmeleri, bazı semtlerde ise belediye başkanlığı koltuğuna oturmaları bekleniyor.
Seçim göçmenleri yakından ilgilendiriyor
Siyasi gözlemciler, ülke genelinde 22 Mayıs'ta yapılacak AP seçimlerinden önce hükümet için bir nevi test niteliğinde olan yerel seçimde merkez partilerinin oy kaybına uğrayacağı, aşırı sağın ise yükselişe geçeceği tahmininde bulunuyor.
Son anketlere göre oy oranı arttığı belirtilen aşırı sağcı Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı Özgürlükler Partisi (PVV), popülaritesini kaybetmemek için seçime sadece güçlü olduğu Lahey ve Almere kentlerinde katılıyor.
Söz konusu seçimler bu yıl Hollanda'daki 50'inci yılını kutlayan Türklerin yanı sıra tüm göçmen toplumunu da yakından ilgilendiriyor. Çünkü merkezi hükümet başta gençlik hizmetleri olmak üzere göçmenlerle ilgili pek çok konuda yetkiyi yerel yönetimlere devretmeye hazırlanıyor.
Yerel yönetimlerin bu seçimden sonra kullanmaya başlayacakları yeni yetkilerin en çok göçmen toplumuyla ilgili olacağını belirten Hollanda'da Türkler için Danışma Kurulu (İOT) Müdürü Ahmet Azdural, toplumu sandık başına gitmeye davet etti.
Bu dönemde oy kullanmanın demokratik bir hakkın yerine getirilmesinden öte bir anlamı olacağına inandığını kaydeden Azdural, şöyle konuştu:
"Seçim göçmen toplumunu yakından ilgilendiriyor. Zira merkezi hükümet başta gençlik hizmetleri, yaşlıların sağlık ve bakım hizmetleri ile işsizliği ödeneği gibi konularda kimi yetkilerini yerel yönetimlere bırakacak. Bunlar bizleri yakından ilgilendiren konular. Ailelerinden alınan çocuklar meselesi hepimizin malumu. Bunun yanı sıra işsizlik ödeneği alanların kamu hizmetlerinde çalışmaları öngörülüyor. İşsizlik göçmenlerde yerli topluma göre yaklaşık 2 kat daha fazla. Bu konularda yerel yönetimlerin alacağı kararların lehimize olmasını istiyorsak seçime katılarak tercihimizi belirtmemiz lazım. Aksi halde alınacak kararlar aleyhimize olabilir."
Yabancıların oy kullanma hakkının zorlu bir mücadele sonunda elde edildiğini de hatırlatan Azdural, sadece yönetilen değil yönetim mekanizmasına katılımın önemi üzerinde durdu.