Hamas ile İsrail ateşkeste anlaştı mı? Hamas, ABD'nin 'yeni teklifine' olumsuz!

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, Hamas'la ateşkes yapıp yapmayacağı merak konusu. Şimdiye dek birçok kez ateşkes görüşmesi yapıldı ancak kalıcı bir çözüm çıkmadı. Hamas, ABD'den gelecek yeni teklifi peşinen reddederken, İsrail tamamen çekilirse esirlerin evlerine dönebileceğini kaydetti.

Abone ol

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, İsrail-Hamas ateşkes görüşmelerine ilişkin Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuştu.

Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni bir teklif sunma niyeti konusunda medyada duydukları ve arabulucularla konuşulanlar dışında yeni bir şeyin olmadığını söyledi.

ABD'nin İsrail'in ortağı olduğunu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yeterli baskıyı uygulamadığını ve sunulan girişimlere uyması için yapılması gerekenleri yapmadığını ifade eden Hamdan, “ABD'nin bir girişim sunma konusundaki konuşması, İsrail-ABD başarısızlığının bir sonucu olarak (İsrail sokaklarındaki) öfkeyi absorbe etme ve Filistin halkını daha fazla öldürmesi için Netanyahu'ya daha fazla zaman verme girişimidir." dedi.

'İsrail tamamen çekilmeli'

Hamdan, İsrailli esirlerin Gazze'den İsrail'in şartlarına göre kurtarılması fikrinin mümkün olmadığını ve saldırılar sona ermedikçe ve İsrail Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmedikçe esirlerin ailelerine geri dönmeyeceğini kaydetti.

Hamaslı yetkili Hamdan, "Yeni bir girişime gerek yok. Gereken, Netanyahu'yu 2 Temmuz'da sunulan ve direnişin onayladığı şeye mecbur bırakmaktır. Çıkış yolu budur, ufku olmayan daha fazla müzakere değil." diye konuştu

Hamas'ın, İsrail'in Philadelphi Koridoru'nda kalmasına izin veren her türlü formülü reddettiğini yineleyen Hamdan, Philadelphi Koridoru'nun, "ateşkes, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme ve esir takasını içeren anlaşmanın imzalanması için üzerinde anlaşmaya varılan" Gazze'den çekilme sürecinin bir parçası olduğuna dikkati çekti.

ABD 'son teklifte' bulunacak

Washington Post (WP) gazetesinde 2 Eylül'de yayınlanan habere göre, gazeteye konuşan ve ismini vermek istemeyen yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Gazze'de "kabul et ya da reddet biçiminde" son bir ateşkes teklifi sunmaya hazırlandığını iddia etmişti.

Gazze'deki Filistinli gruplar, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla, İsrail ile esir takası ve ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmak için aylardır Doha ve Kahire'de dolaylı müzakereler yürütüyor.

Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini belirtmişti.

Pegasus'tan indirimli bilet kampanyası Valilikten alkol yasağı kararı Akdeniz'de 4.8 büyüklüğünde deprem SGK uyardı: IBAN numaralı SMS'lere dikkat Dilan ve Engin Polat çifti de aralarında: Fenomenler hakim karşısında