Haiti'ye 1 milyon dolarlık yardım daha

Türkiye, BM'de düzenlenen Haiti'ye bağış konferansında 1 milyon dolarlık daha yardım yapacağını açıkladı

Abone ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Türkiye, BM'de düzenlenen Haiti'ye bağış konferansında, deprem felaketinin yaşandığı bu ülkeye 1 milyon dolarlık daha yardım yapacağını açıkladı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, BM'de düzenlenen konferansta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bugüne kadar Haiti'ye 1 milyon dolarlık insani yardımda bulunduğunu anımsatarak, önümüzdeki dönemde de Haiti hükümetinin belirleyeceği bir projede kullanılmak üzere 1 milyon dolarlık ikinci yardım taahhüdünde bulunduğunu bildirdi.

BM'de üye ülkeler, uluslararası kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının Haiti'ye yapacakları yardımların açıklanmasının ardından, konferansa ev sahipliği yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Haiti Devlet Başkanı Rene Preval ile birlikte basın toplantısı yapmaları bekleniyor.

9,9 milyar dolarlık yardım taahhüdü

Konferansın sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Haiti'nin dostlarının, bugün beklenenden çok daha fazla yardım taahhüdünde bulunduklarını belirterek "Size güzel haberlerim var. Bugünkü konferansa katılan ülkeler Haiti'ye ilk iki yıl için 5,3 milyar dolar ve 3 yıl ve daha sonraki dönem için de toplam 9,9 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulundu. Bugün BM, Haiti için gerçekten birleşmiş durumda, uluslararası toplum, uzun dönem için Haiti'ye yardım etme sözü verdi. Şimdi bu sözün yerine getirilmesi gerek" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da konuşmasında, toplantının gerçek bir başarı sağladığını, Haiti hükümetinin 18 aylık dönemde en az 3,9 milyar dolara ihtiyacının olduğunu açıkladığını, bugünkü toplantıda 48'si BM üyesi ülke olmak üzere, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütlerinin de aralarında bulunduğu temsilciler tarafından toplam 59 taahhütte bulunulduğunu söyledi. Clinton, toplam yardım taahhüdünün Haiti'nin yeniden yapılanması için kullanılmak üzere uzun dönemde 10 milyar dolar, 18 aylık dönem için ise 3,9 milyar doların çok ötesine geçip 5,3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Hillary Clinton, bugünkü toplantıda ABD'nin 1,15 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunduğunu, Haiti'deki yeniden yapılanmanın, Haiti hükümetinin yönetiminde, şeffaf, kapsayıcı, hesap veren, sonuca yönelik ve etkin bir biçimde yapılması gerektiğini belirtti. Clinton "Bugün hem BM, hem Haiti, hem de uluslararası toplum için çok iyi bir gün olmuştur, ancak yardımlar bir ülkeyi kurtarmaya yetmez, önemli olan Haiti halkının güçlendirilmesidir" diye konuştu.

Bakan açıkladı! Narin Güran olayında kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Galatasaray'da 'acil' toplantı kararı! İstifalar gelebilir RTÜK'ten Tele1, Flash Haber, Kafa Radyo'ya yaptırım kararı Haluk Levent'in Narin Güran paylaşımı ses getirdi