Güney Kutbu’ndan da soğuk

ABD'nin kuzeyinde, yaklaşık 140 milyon kişi sıfırın altında 40 dereceye kadar düşen soğuk havanın esiri oldu

Abone ol

NEW YORK- ABD'de son yirmi yılın en soğuk hava dalgası hayatı felç etti ve yaklaşık 150 milyon insanın yaşadığı geniş bir bölgeyi etkisi altına alan kötü hava koşulları endişe verici boyutlara ulaştı.

New York Belediyesi dondurucu soğuklar nedeniyle tüm sokaklara tuz döktürürken, ulaşım personelini de alarma geçirdi. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi Nasa mevsim normallerinin çok üzerindeki soğuklar nedeniyle özel uzay gemisi Cygnus'un, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yolculuğunun bir gün erteleneceğini açıkladı.

Meteoroloji uzmanları tarafından ABD'deki dondurucu soğukların hafta sonuna kadar devam edeceği belirtiliyor.

‘Kutup girdabı’ adı verilen meteorolojik olayın etkisi altındaki kıta son 20 yılın en soğuk günlerini yaşıyor. Kanada’da sıcaklık yer yer -50 dereceye kadar düştü. Yarısına yakını tropik veya çöl iklimi altındaki ABD’de dün ortalama sıcaklık -8.22 dereceye kadar indi. Chicago hayvanat bahçesinde kutup ayıları bile açık havaya çıkarılmadı. Florida’da doğal yaşam alanı Kuzey Kutbu olan kuşlar görüldü. 

Uzmanlar kalbi hareketsiz bırakabilen 'soğuk çarpmasına' karşı halkı uyardı. Kutup girdabı, kutup bölgelerinde saatin ters yönünde esen ve soğuk tutan bir hava akımı. Bazen bu girdabı kutup bölgesinde tutan rüzgârlar zayıflıyor ve soğuk hava güneye sarkıyor. Oluşan yüksek basınç ile güçlü rüzgârlar kar fırtınalarına neden oluyor.

Türkiye-Hollanda çeyrek final maçının hakemi belli oldu Zamlı emekli maaşı ve farkları bu ay yatar mı? İşte ödeme günleri... İstanbul'da içme suyu fiyatlarına zam! Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Hamed Al Sani ile görüştü