Global ticarette Rusya heyecanı

Rusya'yı DTÖ'nün 155'inci üyesi yapan anlaşmalara imzalar atıldı. Anlaşmayla birlikte ticaretin önündeki engeller kalkacak, tarifeler inecek.

Abone ol

Evrim Küçük

İSTANBUL - Dünya ticaretinde 'Rusya heyecanı' yaşanıyor. Rusya, uzun süreli müzakerelerin ardından dün Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) 155'inci üyesi olarak imza attı. Böylelikle Rusya 18 yıllık DTÖ hayalini gerçekleştirmiş oldu. Üyelikle birlikte Rusya ticarette şeffaflaşacak ve bağlayıcı kurallara tabi olacak. Rusya'nın DTÖ üyeliğinin Türkiye ile ticareti kolaylaştıracağı ve ikili ticaretteki 100 milyar dolar hedefinin yakalanmasına yardımcı olacağı umuluyor.

DTÖ'nün Cenevre'de düzenlenen 8. Bakanlar Konferansı'nda Rusya, DTÖ'ye katıldı ancak Rusya'nın DTÖ üyeliği fiilen Temmuz 2012'de başlayacak. 1.9 trilyon dolarlık GSYİH'ye sahip olan Rusya'nın DTÖ üyeliği, Çin'in ardından örgüte katılan ikinci en büyük ekonomi olarak, dünya ticaretinde yaşanan en geniş kapsamlı serbestleşme adımlarından birini oluşturuyor. Rusya'nın DTÖ'ye katılımıyla DTÖ, dünya ticaretinin yüzde 92'sini temsil eder hale gelecek.

Rusya'nın DTÖ üyeliğiyle, Türkiye'nin bu ülkeyle olan ticaretinin kolaylaşacağı belirtiliyor. Türkiye'nin, müzakere sürecinde Rusya'yı DTÖ üyeliği konusunda en fazla destekleyen ülkelerden biri olmuştu. Rusya'nın DTÖ'ye üyeliğiyle bu ülkede iş yapan firmaların daha şeffaf ve öngörülebilir bir ticaret sürecine sahip olacakları ifade ediliyor. DTÖ üyeliği ile Rusya'da ticaret serbestleşecek, tarifeler azaltılacak, ithalat ve ihracat üzerindeki kısıtlamalar kaldırılacak. DTÖ'nün uluslararası ticarette koyduğu kurallar hakim olacak. DTÖ üyeliği sonrası, Rusya ile Türkiye'nin ticari ilişkileri daha da artacak, çünkü DTÖ'ye katılımla, ülke mevzuatı şeffaflaşacak, ticaret önündeki engeller kaldırılacak. Uluslararası anlamda kabul görmüş kuralların uygulamaya geçecek olması ticari ilişkilere katkı sağlayacak. Rusya'nın DTÖ'ye üyeliğinin, Türkiye ile Rusya'nın 100 milyar dolar ticaret hedefine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Türk markaları, en fazla Rusya'da varlık gösteriyor

Türk Rus İşadamları Derneği Başkanı Ali Galip Savaşır'ın verdiği bilgiye göre, Birleşmiş Markalar Derneği rakamlarına bakıldığında, 2010 Haziran'da yurt dışında kendi adlarını taşıyan bin 858 Türk markanın, bu yıl aynı dönemde 2 bin 503 mağaza sayısına ulaştığı.  Savaşır, 97 ülkede varlık gösteren Türk markaların, Rusya'da 570 noktayla Türklerin en fazla varlık gösterdiği ülke olarak öne çıktığını, bu durumun ticaret hacminin artacağını gösterdiğini kaydetti. Savaşır, ''Türk şirketleri, dünya markası olma yolunda Rusya'yı önemli bir köprü olarak görüyor. Efes, Colins, Beko gibi markaların Rusya'da büyüdü ve dünya markası oldular. Rusya'nın önemini unutmamak gerekir'' dedi. Savaşır, burada bir çok inşaat firmasının çok sayıda projeye imza attıklarını, tekstil ve gıdada da büyük bir pazara sahip olunduğunu söyledi.

Rusya dünyanın en cazip pazarlarından

Büyük nüfusuyla Rusya, dünyanın en cazip pazarlarından biri olarak görülüyor. ''Önümüzdeki 25 yılda da ülkenin bu cazibesini koruyacağı ifade ediliyor. ABD ve Avrupa'da krizle boğuşulurken, paralarının gündemden silinip silinmeyeceği tartışılırken, Rusya hala yabancı iş adamları için en cazip, en gözde ülkeler arasında sayılıyor. Ancak Rusya'da iş yapmanın ve hatanın maliyetinin yüksek olduğuna dikkati çekilirken, bundan sonra sistemin, uluslararası standartlara göre olmasıyla maliyetlerin düşebileceği belirtiliyor.  DTÖ üyeliği doğrultusunda Rusya'da yatırımların artmasında gerekli yasal düzenlemeler üzerinde çalışılırken, bu düzenlemelerin yapılması halinde iş yapmanın kolaylaşması ve yatırımların artması bekleniyor.

Çağlayan: Enerji faturamız azalacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın üyeliğinde Türkiye'nin büyük payı olduğunu belirterek, üyelikten en çok fayda görecek ülkelerin başında da Türkiye'nin yer aldığını söyledi. Çağlayan, Rusya tarafından Türk ticaretinin önüne getirilen engellerin kalkacağını belirterek, “Rusya'yla ticaretimiz daha fazla gelişecek. Enerji ve doğalgaz fiyatlarını bile olumlu etkileyecek” dedi. Şu an 25 milyar dolar seviyesinde olan Rusya ve Türkiye dış ticaretinin anlaşmanın getireceği faydalarla 5 yılda 100 milyar dolara çıkabileceği belirtiliyor. Rusya'nın katılımıyla DTÖ üyelerinin dünya ticaretindeki payının yüzde 90'dan yüzde 92'ye çıkaracağını belirten Çağlayan, kalan yüzde 8 içinde Türkiye'nin İran gibi önemli ticari ortaklarının olduğunu, bu ülkelerin de DTÖ'ye katılmaları durumunda Türk ticaretinin gümrük vergileri gibi konularda elinin rahatlayacağını kaydetti. 

2024 Nobel Fizik Ödülü yapay zeka çalışmasına gitti! KYK burs ve kredi başvuruları başladı EPDK Başkanı Yılmaz: Siber güvenlik ulusal bir öncelik hali aldı Uraz Kaygılaroğlu tepki çeken fotoğraflarla ilgili sessizliğini bozdu Gıda işletmelerine bu yıl 940 bin 238 denetim gerçekleştirildi