Gelişen piyasalarda Fed tedirginliği
Gelişen piyasalar Fed toplantısı öncesinde yeterince hazır değiller.
Abone olABD Merkez Bankası Fed'in yıllardır ilk kez parasal sıkılaştırmaya gidebileceğine dair uzun süredir gelen işaretlere rağmen, bankanın bu hafta faizleri artırması durumunda gelişen piyasalar bundan sert darbe alabilir.
Fed'in dokuz yıldır ilk defa faiz oranlarını artırarak sıfırdan uzaklaştırabileceği sinyallerini verdiği yılın ortasından bu yana gelişen piyasa para birimleri değer kaybetti, hisseler geriledi ve tahvil faizleri istikrarlı bir şekilde yükseldi.
Faizlerin artırılacağına dair beklentiler Eylül ayı üzerine yoğunlaşırken, emtia fiyatlarının düşmesi, ABD enflasyon rakamlarının beklentinin altında kalması ve Çin'deki yavaşlamanın küresel ekonomi üzerinde soğuk duş etkisi yaratmasıyla beraber faiz artışının Aralık ayına ertelenmesi mümkün görünüyor.
Reuters anketine katılan 17 ekonomistin yalnızca yedi tanesi bu hafta Fed'in faiz artırmasını bekliyor. Fakat Perşembe günü bu azınlık haklı çıkarsa yatırımcıların Fed'in ne kadar hızlı ve ne sürede faizleri artıracağına dair beklentilerini hızlı bir şekilde yeniden gözden geçirerek paranın maliyetini tekrar hesaplamak zorunda kalacak.
Analistlerin birçoğu Mayıs 2013'te başlayan ve "taper-tantrum" olarak da bilinen, Fed'in varlık alımlarının azaltılacağına dair duyurunun ardından yaşanan gelişen ekonomilerden çıkış ve tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş gibi sert bir tepki beklemiyor.
Bunun nedeni olarak ise faizlerin artırılacağı beklentisinin piyasalar tarafından kısmen fiyatlanmış olması. MSCI gelişen piyasalar endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 16 düşerken, Latin Amerika hisselerini takip eden endeks yüzde 27 geriledi.
JPMorgan, müşterilerinden aldıkları görüşlere dayanarak küresel fonların gelişen piyasalardaki varlıklarının birkaç yılın en düşüğünde olduğunu söylüyor. JPMorgan tahminlerine göre gelişen piyasalardan yaklaşık 44 milyar dolarlık fon çıkışı gerçekleşirken, bu rakam 2008 küresel krizinde 48 milyar dolar ve 2011 euro bölgesi krizinde 49 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Tahvil getirileri yükselirken, yüksek Fed faizine en hassas olan Türkiye, Brezilya ve Endonezya gibi gelişen piyasa ülkelerinden hızlı bir şekilde döviz çıkışı oldu.