Gazze ablukası hafifliyor

Bazı haber ajansları, İsrail'in Gazze'ye sokulmayan soda, reçel, baharat, tıraş kremi, cipsler, kekler ve tatlılar üzerindeki yasağını kaldırdığını duyurdu.

Abone ol

TEL AVİV - İsrail kabinesinin "7'ler" olarak bilinen bakanlarının bugün yaptığı toplantıdan yine karar açıklanmadı. Bazı ajans haberlerine göre, Gazze'ye malların transferinden sorumlu irtibat yetkilisi Ruhi Fettuh, İsrail'in daha önce Gazze'ye sokulmayan soda, reçel, baharat, tıraş kremi, cipsler, kekler ve tatlılar üzerindeki yasağı kaldırdığını öne sürdü. Fettuh, bu ürünlerden bazılarının bugün Gazze'ye girdiğini, diğer ürünlerin ise gelecek günlerde gireceğini belirtti.

7'lerin, İsrail ordusunun 31 Mayısta Gazze yardım gemilerine yaptığı baskınla ilgili değerlendirmelerde bulunduğu belirtilirken, müzakerelerin Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle, İsrail'e baskıların hafifletilmesine yönelik, muhtemel yardım önlemleri üzerinde yoğunlaştığı bildirilmişti.

İsrail haberleri yalanladı

Öte yandan İsrail'deki İngiltere Büyükelçiliği, bugün İngiltere'de Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan, "İsrail'in Gazze Şeridi'ne ablukayı yumuşatması karşılığında, İsrail üzerindeki gemi baskınıyla ilgili uluslararası soruşturma açılmasıyla ilgili baskıların azaltılması konusunda bir anlaşma olduğu" yolundaki haberi yalanladı.

İngiltere Büyükelçiliği, yaptığı açıklamada, "Bu 'quid pro quo' anlaşması fikrinin nereden geldiğini bilmiyoruz" derken, İngiltere Dışişleri Bakanının, Gazze üzerindeki halihazırdaki sınırlamaların, BM'nin 1860 sayılı kararı doğrultusunda kaldırılması gerektiğini çok açık bir şekilde dile getirdiği kaydedildi.

İngiltere'nin, bu bağlamda bunun nasıl yapılacağı konusunda çeşitli fikirler verip bunu İsrail dahil ortaklarıyla müzakere ettiği kaydedilen açıklamada, "Ortaklarımız da aynı şeyi yapıyor. Tüm bu müzakerelerin, bu konuda hızlı bir gelişmeye varacağını umuyoruz" denildi.

Öte yandan Mısır basını, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Gazze'ye uygulanan ablukanın bir aydan daha kısa sürede kaldırılmasını öngören yeni bir inisiyatif planladığını yazdı. Haberlerde, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in bu konuda anlaştığı belirtiliyor.

Haberlere göre, Obama yönetiminin yeni planı, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınırlara, Filistin Yönetimi güvenlik kuvvetlerinin de aralarında bulunduğu uluslararası güvenlik güçlerinin yerleştirilmesini öngörüyor.

Gazze'ye yeni ürünlere izin

Bu arada bazı ajans haberlerine göre, Gazze'ye malların transferinden sorumlu irtibat yetkilisi Ruhi Fettuh, İsrail'in daha önce Gazze'ye sokulmayan soda, reçel, baharat, tıraş kremi, cipsler, kekler ve tatlılar üzerindeki yasağı kaldırdığını öne sürdü. Fettuh, bu ürünlerden bazılarının bugün Gazze'ye girdiğini, diğer ürünlerin ise gelecek günlerde gireceğini belirtti.

Gazze'deki Hamas kaynakları ise ablukayla ilgili uygulamada değişen bir durum olmadığını ifade etti.

Mısır'ın Gazze'ye yardım gemilerine düzenlenen baskından sonra açtığı Refah sınır kapısından, açılmasının 8. gününde de karşılıklı geçişler yapıldı.

Daily Telegraph: İsrail Gazze ablukasını hafifletmeye hazır

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, uluslararası toplumun gemilere baskınla ilgili iç soruşturma yapılmasını kabul etmesi halinde İsrail'in de Gazze Şeridi'ne ablukayı hafifletmeyi kabule hazır olduğunu yazdı.

Daily Telegraph'ta adının açıklanmasını istemeyen ve İsrail ile müzakerelere yakın Batılı bir kaynağa dayandırılan haberde, İngiltere'nin geçen hafta ablukanın hafifletilmesine ilişkin bir belgeyi ortada gezdirdiği belirtilerek, İsrail'den Gazze'ye geçiş noktalarına ulaşımı kolaylaştırması ile 2008-2009'da Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yıkılan 60 bin evin inşası için malzeme göndermesi için BM'ye izin vermesinin istendiği kaydedildi.

Habere göre, aynı kaynak, "İsrail sivillere gönderilen ürünlere ilişkin esneklik gösterebilir" ifadesini kullandı. Haberde ayrıca, İsrailli yetkililerin ise işbirliği yapma istekleri ile gemi baskınıyla ilgili soruşturma meselesi arasında bir bağlantı bulunduğunu inkar ettiği de ifade edildi.

Galatasaray Devler Ligi'ne veda etti İkinci el araç satışı sil baştan yenilendi Çelik: Turizm bölgelerindeki doluluk endişe verici Avrupa'nın talebi demir-çelikte Türkiye'ye ihracat rekoru getirdi DiafonBox ile 250 bin evi akıllandıracak