G20: Kırılganlıklar devam ediyor
Dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G20 zirvesinde üye ülkeler, ekonomilerinin büyüme hızınıönümüzdeki beş yılda mevcut trend değerinin yüzde 2üzerine çıkarma konusunda kararlılıklarını teyit etti
Abone olİSTANBUL - G20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısının sonuç bildirgesinde dünya ekonomisindeki kırılganlıkların devam ettiği belirtilirken, büyüme hızının artırılması konusunda yapısal reformların önemine işaret edildi. IMF’nin bahar dönemi toplantılarının parçası olarak 10 -11 Nisan tarihlerinde ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen G20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın temsil ettiği toplantıda üye ülkeler, dünya ekonomisinde gözlemlenen toparlanmadan memnuniyet duyduklarını belirtmekle birlikte hala daha önemli riskler ve kırılganlıklarla karşı karşıya bulundukları saptamasını yaptı. Bildirgede şubat ayında Avustralya’da yapılan G20 zirvesinde alınan kararlar uyarınca üye ülkeler, ekonomilerinin büyüme hızını önümüzdeki beş yılda mevcut trend değerinin yüzde 2 üzerine çıkarma konusundaki kararlılıklarını teyid etti. Büyüme hızındaki yeni ve iddialı hedefin yerine getirilmesi amacıyla gerekli yapısal reformların tamamlanmasının önemi vurgulanan bildirgede, özellikle mal ve hizmet piyasalarında rekabeti artırarak ekonomilerin daha verimli işleyişine yol açacak düzenlemelerin önemi dile getirildi.
Vergi kaçakçılığı ile mücadeleye vurgu
Büyümenin güçlendirilip yeni iş sahaları açılması yolunda finansal sektörün istikrarı ve sürdürülebilir mali politikaların öneminin altı çizilen bildirgede vergi kaçakçlığıyla mücadele, toplam küresel talebin artırılması ve döviz kurlarında esnekliğin sağlanması, üzerinde çalışılması gereken politika alanları olarak sıralandı. Bildirgede üye ülkeler 2010 yılında yapılan IMF kota ve yönetim reformunun henüz hayata geçirilememiş olmasından duydukları hayal kırıklığını da dile getirdi. Kota ve yönetim reformunun en önemli öncelik olduğu vurgulanan bildirgede, ABD’nin gerekli onayı vererek reformların hayata geçirilmesinin ve IMF’nin ihtiyaç duyduğu ek kaynağa sahip olmasının yolunu açması çağrısı yer aldı.
IMFC: Kararlı ve iddialı politikalara ihtiyaç var
Öte yandan IMF’nin bahar dönemi toplantılarının parçası olarak 11-12 Nisan tarihlerinde Washington’da düzenlenen ve IMF politikalarının tartışıldığı Uluslararası Para ve Finans Komitesi (International Monetary and Financial Committee - IMFC) toplantısının sonuç bildirgesi de açıklandı. Ekonomik sorunların çözümü ve mevcut risklerin yönetimi alanlarında kararlı ve iddialı politikalara ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Toplantının sonuç bildirgesinde üyeler, dünya ekonomisinde gözlemlenen toparlanmadan memnuniyet duyduklarını belirtmekle birlikte hala daha önemli riskler ve kırılganlıklarla karşı karşıya bulundukları saptamasını yaptılar.
Küresel sorunların çözümünde üye ülkeler arasında yakın işbirliğinin önemini vurgualyan üye ülkeler, IMF Başkanı Christine Lagarde’ın Küresel Politika Ajandasını (GPA) desteklediklerini açıkladı. Bildirgede, ekonomik toparlanmanın devamı, yapısal reformların hayata geçirilmesi, ülke borçlarının sürdürülebilir bir yola sokulması, finansal istikrarın korunması ve sorunların başka ülkelere ve bölgelere bulaşmasının önüne geçilmesi yolunda iddialı tedbirlerin alınması yolunda kararlılık belirtildi.
Bildirgede, üye ülkeler, 2010 yılında yapılan IMF kota ve yönetim refomunun henüz hayata geçirilememiş olmasından duydukları hayal kırıklığını da aktardı. Kota ve yönetim refomunun öncelikli olduğu vurgulanan bildirgede, ABD’nin gerekli onayı vererek reformların hayata geçirilmesinin ve IMF’nin ihtiyaç duyduğu ek kaynağa sahip bulunmasının yolunu açması çağrısı yer aldı. IMF’nin yeterli ve güçlü kaynaklara sahip olmasının önemine işaret edilen bildirgede, 2010 yılı sonuna kadar reformların hayata geçirilmemesi durumunda Komitenin IMF’ye farklı alternatifl er arama çağrısında bulunacağı bilgisi yer alıyor. Küresel likidite ve ve gelişmekte olan ülkelere kaynak akışını gözlemleyen ve yılda iki defa toplanan IMFC, 24 üyeden oluşuyor ve IMF’nin politik birimi olan yönetim kuruluna kurumun izlemesi gereken politikalar konusunda önerilerde bulunuyor. IMFC’nin bır sonraki toplantısı, IMF’in yıllık toplantılarının yapılacağı 10- 11 Ekim 2014 tarihinde Washington’da düzenlenecek.
IMF ve Dünya Bankası’na Sahra Altı Afrikası için çabalarını artırma çağrısı yapıldı
Dünya Bankası ve IMF ortak kalkınma komitesi toplantısı sonuç bildirgesinde sağlam ve sorumlu ekonomi politikalarının önemi vurgulanırken IMF ve Dünya Bankası’na Sahra Altı Afrika’sındaki çabalarını artırması çağrısında bulunuldu. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bahar dönemi toplantılarının parçası olarak Washington’da düzenlenen ve gelişmekte olan ülkelere yönelik kaynak aktarımıyla ilgilenen Kalkınma Komitesi (Development Committee) toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, Dünya Bankası ve IMF’ye gelişmekte olan ülkelerin sağlam ve sorumlu ekonomi politikalarını hayata geçirme, makroekonomik kırılganlıkların tesbiti, finansal sistemin kuvvetlendirilmesi alanlarında destek olmaları çağrısında bulunuldu. Aşırı fakirliği sonlandırma, sürdürülebilir bir refah paylaşımını teşvik etme, üye ülkelerin kalkınma ihtiyaçlarının belirlenmesi alanlarında Dünya Bankası stratejisinin önemi vurgulan bildirgede Banka’nın yeniden organizasyon sonucu ortaya çıkan yapısının özellikle küresel düzeyde bilgi paylaşımını kolaylaştıracağı ifade edildi. Güçlü, ve sürdürülebilir bir büyüme için makroekonomik istikrar, özel sektör yatırımları için uygun ortamın hazırlanması, nitelikli altyapı ve finansa erişim gibi konuların önemi ifade edilen bildirgede dengeli ve kararlı uygulamaların yeni iş sahaları açma ve büyümeyi sağlamadaki rolü vurgulandı.