G-20'nin gündemi 'borç krizi'

G-20'nin Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısı bugün Paris'te başlıyor.

Abone ol

PARİS - G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları, küresel resesyon riski korkularını körükleyen Avrupa borç krizine çözüm seçenekleri değerlendirmek üzere bugün Paris'te toplanıyor.

Fransa Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Toplantının, Euro Bölgesi'nin istikrarını sağlayacak unsurların bulunmasında G-20'nin başarısının mutlak öncelik olduğu koşullarda yapıldığı" belirtildi.

G-20 toplantısı sırasında, Avrupa'nın borç krizinin artması konusunda sabırların tükenmesi ve bu krizin dünyanın geri kalanına etkileri nedeniyle Euro Bölgesi dışındaki ülkelerin finans yetkililerinin düşüncelerini açıkça dile getirmesi bekleniyor.

Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, Ottowa'dan ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nin önlemlerinin yetersiz olduğunu ifade etti.

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi de Avrupalı ortaklarına kıtanın bankalarını destekleme çağrısı yapacağını belirtti.

Paris ve Berlin yönetimlerinin bankaların sermaye artırımının nasıl yapılacağı konusunda anlaşması zaman alıyor. Almanya, ellerinde Yunan tahvilleri bulunan finans kuruluşlarının daha fazla kaybı kabul etmesinden yana tavır koyarken, Fransa bu konuda isteksiz davranıyor.

Euro Bölgesi'nin ağır topları Fransa ve Almanya, Euro Bölgesi ortak tahvili ihracı konusunda da farklı düşünüyor. Almanya ortak tahvil ihracına borçlanma maliyetlerini artıracağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Fransa-Almanya kriz planının, muhtemelen bankalardan ellerindeki Yunan tahvilleri konusunda daha fazla kaybı kabullenmelerini istemeyi ve sorunlu bankaların sermaye artırımı için bir sistem tasarlamayı içerdiği belirtiliyor.

Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da söz konusu toplantıya katılacak.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur