Fransızlar aşırı sağa karşı sokağa indi

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sandıktan aşırı sağın galip çıkmasına tepki gösteren Fransa halkı, başta Paris olmak üzere büyük kentlerde durumu protesto etmek için sokağa indi.

AA | Abone ol

Aşırı sağ karşıtları, AP seçim sonuçlarına karşı tepkilerini göstermek adına en çok Paris, Lyon, Rennes ve Bordo kentlerinde toplandı. Göstericiler tüm Fransa'yı, ilk turu 30 Haziran'da düzenlenecek yerel seçimler kapsamında aşırı sağın galip gelmesini engellemeye çağırdı.

Eylemlerde; "(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron istemese de çalışanların onuru ve daha iyi bir yaşam için buradayız" sloganları atıldı. Göstericiler, 'Halk Cephesi', 'Dikkat Faşizm' ve 'Beni Korkutmuyorsunuz, FN'ye (Ulusal Cephe'ye) Hayır' yazılı dövizler taşıdı. Bazı eylemciler gösteriye Filistin bayraklarıyla katıldı.

"Aşırı sağın yükselişinde Macron'un etkisi büyük"

Paris'teki gösteriye katılan eylemcilerin bir kısmı, aşırı sağın AP seçimlerinde sandıktan 1. parti olarak çıkmasını 'yıllardır Macron iktidarının altında yaşamanın belirtileri' olarak değerlendirdi.
Protestocular arasındaki genel kanı, AP seçimleri sonuçlarının, ülkenin kırsal kesimindeki vatandaşların devletin kendilerini terk ettiği hissine kapılmalarından da etkilendiği yönündeydi. Bu fikri paylaşan protestocuların ortak cümlesi ise "Endişe verici bir oylama bu ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, gösteri özgürlüğüne etkileri de olacak" oldu.


İşte borsada en çok kazandıran hisseler Adli Tıp Kurumu 80 sözleşmeli personel alacak Antalya'da sahilindeki karavanlar kaldırıldı Moody's'ten Koç Holding'in kredi notuna güncelleme Salahsun Hekimoğlu hayatını kaybetti