Fransa ile Belçika arasında 'para' krizi
Belçika'nın Waterloo Meydan Muharebesi'nin 200. yılı anısına hazırladığı madeni 2 euroları piyasaya sürmek istemesi Fransa'yla krize neden oldu
Abone olWaterloo Meydan Muharebesi'nin 200. yılı anısına hazırlanan madeni 2 euroları piyasaya sürmek isteyen Belçika, Fransa'nın AB Konseyi'ne şikayeti üzerine geri adım atarak, hatıra para çıkarma kararı aldı.
Fransa, bir yüzüne Waterloo aslan anıtı yerleştirilen madeni paranın piyasaya sürülmesinin "düşmanca tepkileri tetikleyebileceği" gerekçesiyle, Belçika'yı bir mektupla AB Konseyi'ne şikayet etti. Mektupta, Avrupa halkının bir bölümü için olumsuz bir sembol taşıyan madeni paraların piyasaya sürülmesinin euro Bölgesi'nde işbirliğini güçlendirme çabalarına zarar vereceğini ileri süren Fransa, diğer bazı üye ülkelerden de destek buldu.
Paris'in bu tepkisinin kendisini biraz şaşırttığını belirten Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt, Avrupa'da çözüm bekleyen birçok sorun bulunurken, zaman ve enerjilerini bu meseleye yoğunlaştırmak istemediklerini söyledi.
Bakanlık Sözcüsü Francis Adyns, bazı büyük üye ülkelerin de desteğini alan Fransa'ya karşı oylamaya gidilmesi halinde kaybedecekleri için Waterloo Meydan Muharebesi'nin 200. yılı anısına hazırlanan madeni paraları piyasaya sürmekten vazgeçtiklerini ve bunun yerine piyasada işlem görmeyen 3 ya da 5 euroluk hatıra para çıkarma kararı aldıklarını bildirdi.
Napolyon Bonapart komutasındaki Fransızlar'a karşı, İngiltere, Almanya ve Hollanda ittifakı arasında, Brüksel'in 15 kilometre güneyindeki Waterloo'da 1815 yılında yaşanan savaş, Fransa'nın Avrupa hakimiyeti rüyasına son vermişti. Napolyon'un son savaşı olarak tarihe geçen Waterloo Meydan Muharebesi'nin yaşandığı düzlüğe yığma toprakla oluşturulan 43 metre yüksekliğinde tepenin üzerine yerleştirilen 31 tonluk dev aslan heykeli, her yıl yüzbinlerce ziyaretçi çekiyor.
Aslan Tepesi'nde, 18-21 Haziran'da düzenlenecek 200. yıl etkinliklerine 200 bin kişinin katılması bekleniyor.