Fed'den büyük bankalara yeni kurallar

Fed büyük bankaların risk alımlarına kısıtlama getiren yeni kurallarını açıkladı.

Abone ol
WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed), büyük bankaların risk alımlarına kısıtlama getirme amacıyla önerdiği yeni kurallarını dün açıkladı. Fed, bu şekilde finansal sistemi gelecekte yaşanabilecek krizlere karşı daha güçlü kılmayı hedefliyor.
Dodd-Frank finansal denetim yasasına dayanarak hazırlan öneriler, ABD'nin en büyük bankaları için öngörülen yeni sermaye ve likidite kurallarını içeriyor. Uluslararası standartların ötesine geçmesi beklenmeyen Fed önerileri iki aşamadan oluşuyor.
Bazı analistler Fed'den önerilerle ilgili daha fazla detay beklerken, önerilerin pek çok alanda yasayı anımsattığı, spesifik noktaların daha sonraya bırakıldığı belirtildi.
Fed'in planına göre, piyasaların sıkıntılı olduğu bir dönemde bankaların en az ayda bir kez olmak üzere 30 günlük, 90 günlük ve 1 yıllık likidite ihtiyaçlarını belirlemeleri gerekiyor.
Konsolide varlıkları 500 milyar doların üzerinde olan bir banka, kendisiyle aynı büyüklükteki bir başka bankada yüzde 10'u aşan kredi riski alamayacak.
Yeni kurallar görüşlerin iletilebilmesi için 31 Mart 2012'ye kadar kamuoyuna açık olup, Wall Street'e de bu kadar çok nakit tutmak zorunda bırakılmanın etkilerini değerlendirecek yeterli zaman verilmiş olacak.
Fed'in yeni kuralları açıklamasının ardından ABD borsaları kazanımlarını artırırken, KBW banka endeksi yüzde 4.1'lik yükseliş kaydetti.
Karabulut ailesinin avukatı Epözdemir: Mezardan kefen ve bez çıkmadı Mantar kökünden ambalaj ürettiler, ödülü kaptılar  İstanbul Havalimanı, Avrupa havalimanları sıralamasında zirvede Erdoğan ile Bahçeli'den sürpriz görüşme Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları ağustosta yükseldi