Eylülde faiz indirimini destekliyor: ABD'de işsizlik maaşı başvuruları arttı

ABD'de Merkez Bankası'nın (FED) baktığı göstergelerden biri olan işsizlik maaşı başvuruları beklenenin üzerinde geldi. Geçen hafta ilk kez işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı yaklaşık 250 bin kişi oldu. İşsizlik başvurularının artması, iş gücü piyasasının soğumasına işaret ediyor. Bu da ABD'de faiz indirimi sürecinin eylülde başlama ihtimalini güçlendiriyor.

AA | Abone ol

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimine ne zaman başlayacağına odaklanırken, en yakın indirimin eylül ayında gelmesi bekleniyor. Bu yıl toplamda 3 kez faiz indirim yapılması bekleniyor. Faiz indirimi sürecinde enflason kadar istihdam piyasasındaki 'soğuma' da izlenen göstergelerden biri.

İşsizlik başvuruları arttı

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Temmuz'la biten haftada önceki haftaya kıyasla 14 bin kişi artarak 249 bine çıktı.

İşsizlik maaşı başvurularına dair piyasa beklentisi, başvuru sayısının 236 bin olacağı yönündeydi. İşsizlik maaşı başvuru sayılarına ilişkin önceki haftanın verisi 235 bin olarak kaydedilmişti.

Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuru sayısı 2 bin 500 artışla 238 bine yükseldi. Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 20 Temmuz ile biten haftada 33 bin kişi azalarak 1 milyon 877 bine çıktı.

İşsizlikteki artış indirime işaret ediyor

Analistler, diğer temel göstergelerle birlikte işsizlik maaşı başvurularında yaşanan artışın iş gücü piyasasındaki yumuşamanın sürdüğünü gösterdiğini ve bunun da ABD Merkez Bankasının (Fed) eylül ayında politika faizini düşürebileceğine dair beklentileri güçlendirdiğini belirtti.

Adana'da yangına müdahale eden helikopter düştü Esra Yıldız Kahraman çeyrek finalde! Büyük tehlike! Trabzon Bursa uçağının iniş takımları açılmadı Türkiye'de kapatılan Instagram'a nasıl giriş yapılır? Genco Erkal son yolculuğuna uğurlanıyor