Euro’ya İspanyol ve Fransız darbesi

İspanya’da enerji ve gıda hariç tutulduğunda enflasyon nisanda 24 yıldır ilk kez yıllık bazda gerileme gösterdi.

Abone ol

İSTANBUL- Avrupa’da yaşanan borç krizi yüzünden her gün değer kaybeden Euro’ya bir darbe de İspanya ve Fransa’dan geldi. Buna göre İspanya’da enerji ve gıda hariç tutulduğunda enflasyon nisanda 24 yıldır ilk kez yıllık bazda gerileme gösterdi ve Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre çekirdek enflasyon yüzde 0.1 geriledi.

Bu rakamlar deflasyon korkusu yarattı ve Avrupa’da ekonomik görünüme ilişkin kaygıları güçlendirdi.

Bunun üzerine Euro düşüşe geçti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, sonradan yalanlansa da, geçen haftaki Yunanistan’a yardım görüşmeleri sırasında ülkesinin Euro Bölgesi’nden çıkacağı şeklinde bir tehditte bulunduğuna

dair söylentiler Euro’yu daha da yıprattı.

Geçen hafta 1.31’e kadar çıkan Euro/dolar paritesi dün 19 ayın en düşük seviyesi olan 1.2433’e indi. Borsalar da düşüş gösterdi. Asya borsalarında ortalama yüzde 1.5 gerileme yaşanırken, Avrupa’da kan kaybı yüzde 2’nin üstüne çıktı. Güvenli varlıklara talebin artmasıyla rekor seviyeye çıkan altının onsu 1.250 dolara yaklaştı.

Londra’da spot altının onsu dün 1.248 doları görürken, vadeli işlemlerde 1.246 doları test etti. Bu arada Yunanistan’ın pimini çektiği borç krizinin sürdüğü Avrupa’da yıllardır görülmemiş bir ‘kemer sıkma’ dönemi başladı. İngiltere’den İspanya’ya, İrlanda’dan Portekiz’e kadar birçok ülke açıklarını daraltmak amacıyla sert önlemler içeren paketler oluşturdu.

Haberin ayrıntıları bugünkü Dünya Gazetesi'nde

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır