Euro Bölgesi'nde negatif yıllık enflasyon sürüyor

Yıllık enflasyon martta piyasa beklentisi doğrultusunda yüzde eksi 0,1 olarak belirlendi. ECB'nin yeni tedbirlerine rağmen enflasyon, hedefin oldukça altında

Abone ol

Euro Bölgesi'nde mart ayında yıllık enflasyon, beklentiler doğrultusunda yüzde eksi 0,1 seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) öncü verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon şubat ayında yüzde eksi 0,2 iken mart ayında yüzde eksi 0,1 olarak ölçüldü. 

Piyasalarda yıllık enflasyonun yüzde eksi 0,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. 

Euro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, martta en fazla yıllık enflasyon yüzde 1,3'le hizmetler sektöründe gerçekleşti. Bunu yüzde 0,7 ile gıda, alkol - tütün ürünleri ve yüzde 0,5'le de enerji dışı sanayi ürünleri izledi. Bu dönemde enerji fiyatları ise yüzde 8,7 geriledi.

Euro Bölgesi'nde mart ayında öncü çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,9 yükseliş beklentisinin hafif üzerinde, yüzde 1 arttı. 

Mart ayna ilişkin detaylı verilerin 14 Nisan'da açıklanması bekleniyor. 

ECB'nin yeni tedbirlerine rağmen enflasyon, hedefin oldukça altında 

Öte yandan enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti. 

ECB Başkanı Mario Draghi, mart ayı başında, düşük enflasyonla başa çıkmak ve deflasyon tehdidini ortadan kaldırmak için yeni bir tedbir planı açıkladı. Draghi, Frankfurt'taki basın toplantısında, faiz oranlarının düşürüldüğünü ve varlık alım miktarının nisandan itibaren aylık 60 milyar Eurodan 80 milyar Euroya yükseltildiğini duyurdu. Söz konusu program kapsamında, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin canlandırılması hedefleniyor. 

Uzmanlar ise yeni teşvik programının Euro Bölgesi'nde enflasyon ve büyümeyi canlandıracağı görüşüne genel olarak kuşkuyla yaklaşırken, enflasyonun petrol fiyatlarındaki zayıflamadan ve küresel ekonomideki olumsuz gelişmelerden dolayı gelecek aylarda daha da düşmesinden endişe ediyor.

İşte borsada en çok kazandıran hisseler Adli Tıp Kurumu 80 sözleşmeli personel alacak Antalya'da sahilindeki karavanlar kaldırıldı Moody's'ten Koç Holding'in kredi notuna güncelleme Salahsun Hekimoğlu hayatını kaybetti