Euro Bölgesi'nde büyüme zayıf kalmaya devam edecek

Avrupa'nın önemli ekonomi ve istatistik enstitülerince hazırlanan Euro Bölgesi'nin ekonomik görünümüne ilişkin rapora göre, bölgede büyüme 2015 yılında hafif hızlansa da zayıf kalmaya devam edecek

Abone ol

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü Ifo, Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE) ve İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) ile hazırlanan ortak çalışma kapsamında Euro Bölgesi'nin ekonomik görünümüne ilişkin bir rapor yayımladı. Söz konusu raporda, Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümenin hafif hızlanmasının ancak bununla birlikte zayıf kalmasının beklendiği ifade edildi. 

Almanya ve İspanya istikrarını koruyacak

Euro Bölgesi'nde 2014 yılının son çeyreğindeki yüzde 0,2'lik büyümenin ardından 2015 yılının ilk ve ikinci çeyreklerinde yüzde 0,3 büyümenin beklendiği belirtilen raporda, "2015 yılına ilişkin ortalama büyüme rakamları ülkeler arasındaki farklılıkları gizliyor. Enstitüler, Almanya ve İspanya'da sağlam bir büyüme beklerken, Fransa ekonomisinde ılımlı bir genişleme ve İtalya'da ise zayıf bir büyümeyi öngörüyor" denildi. 

Raporda, ekonomik genişlemenin öncelikle iç ekonomik faktörlerle sağlanacağı, ancak işgücü piyasasındaki toparlanmanın ise çok kademeli olmasının beklendiği belirtildi. 

Özel tüketimin sadece zayıf ücret dinamikleri ve çok düşük enflasyonla devam edeceği, petrol fiyatlarındaki son zamanlardaki düşüşle azalacağı ve bunun da reel harcanabilir gelirde ılımlı bir artışa neden olacağı aktarılan raporda, "Bölgede yatırımın iç ve dış talebin artmasıyla ve daha uygun finansman koşullarıyla toparlanması bekleniyor" ifadelerine yer verildi. 

'2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0,1 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 0,2 enflasyon bekleniyor' 

  Raporda, bölgedeki aşağı ve yukarı yönlü risklere ilişkin ise şunlar kaydedildi: 

"Petrol fiyatlarının varil başına 56 dolar olduğunu ve dolar/Euro döviz kuru paritesinin yaklaşık 1,21 olduğunu varsayarsak, enflasyonun 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0,1 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 0,2 olması bekleniyor. 

Bu senaryoya ilişkin riskler oldukça fazla. Yukarı yönlü riskler, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Euronun değer kaybetmesi iç ve dış talep için bir uyarıcı konumunda. Aşağı yönlü riskler ise Yunanistan'daki seçimler ve seçimlerin Euro Bölgesi'nin istikrarı için oluşturacağı olası etkilerle ilgili." 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı