Euro Bölgesi tehdit altında

Yunanistan'daki borç krizi sonrası oluşturulan kurtarma planına rağmen krizin Euro Bölgesine yayılma ihtimali var

Abone ol

ATİNA  - Yunanistan'da başlayan borç krizi, Euro Bölgesi'nin tamamını tehdit ediyor. Yunanistan'ın ikinci kez bölge ülkeleri ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) desteğiyle ''kurtarılmasına'' karşılık krizin İtalya, İspanya gibi diğer euro Bölgesi ülkelerine yayılabileceği endişeleri küresel piyasalarda etkili oluyor.

Yunanistan'ın nüfusu, mayıs ayında yapılan seçimlere göre 10 milyon 787 bin 690 kişi. Nüfusun yüzde 50,8'ini kadınlar, yüzde 49,2'sini erkekler oluşturuyor.

Artan borç yükü ve bütçe açığı nedeniyle krize giren Yunanistan'da geçen yıl, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yüzde 4,5 küçüldü. 2009 yılında 235 milyar euro olan GSYH ise 225,5 milyar euroya geriledi.

Yunanistan istatistik kurumu verilerine göre, ekonominin daralmasında, yüzde 4,9 ile tüketici harcamaları, yüzde 6,5 ile devlet harcamaları, yüzde 12,3 ile yatırım ve yüzde 4,9 ile ithalattaki düşüş etkili oldu.

Ülkede, işsizlik oranı yüzde 15 seviyelerinde seyrederken bütçe açığının kapatılmasına yönelik önlemler çerçevesinde katma değer vergisinin (KDV) yüzde 21'den yüzde 23'e çıkarılmasıyla enflasyon da mayıs ayında yüzde 5,4 ile son 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Enflasyonun yüzde 1,5 civarında seyrettiği euro kuşağındaki ülkeler arasında Yunanistan enflasyon artışı açısından ilk sırada yer alıyor.

Bütçe açığının düşürülmesi hedefi çerçevesinde sigara ve alkollü içki fiyatlarına yüzde 10 ek vergi getirildi.

Cari işlem açığının GSYH'ye oranı yüzde 10

Yunanistan'da cari açık yıllardır çok yüksek seviyelerde bulunuyor. Ülkede, cari işlem açığının GSYH'ye oranı son 8 senenin beşinde yüzde 10'un üzerinde bulunurken, cari işlemler açığı 2010'da GSYH'nin yüzde 10,4'ü, 2011 yılında ise GSYH'nin yüzde 8,2'si düzeyinde seyrediyor.

İstatistik Kurumu verilerine göre, Yunanistan'ın bütçe açığı geçen yıl 24,2 milyar euro (GSYH'nin yüzde 10,5'i) düzeyinde bulunurken, borçlar da 328,6 milyar euroya (GSYH'nin yüzde 142,8'i) ulaştı. Toplam borcun 2011 yılı itibarıyla yaklaşık 350 milyar euro (485 milyar dolar) civarında bulunduğu tahmin ediliyor.

Yunanistan'ın alacaklıları arasında yüzde 10 ile Fransa ilk sırada yer alıyor. Fransa'yı yüzde 9 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve üçüncü sırada da yüzde 6 ile Almanya izliyor. Daha sonra da Belçika, İngiltere ve Portekiz geliyor.

AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin reform talepleri Yunanistan'da tepkilere neden oluyor.

Yunan halkının, hükümetin, Troyka'nın önerileri doğrultusunda uyguladığı ekonomi politikasına karşı tepkileri her geçen gün artarken, başta başkent Atina olmak üzere ülkenin büyük kentlerinde protesto gösterileri yapılıyor.

İşçi ve memur sendikalarının gerçekleştirdiği grevler nedeniyle işyerlerinin çoğunun kapalı olduğu Atina, hayalet bir şehre dönüşürken, gösterilerde protestocularla polis arasında adeta sokak savaşlarını andıran gergin anlar yaşanıyor.

Başbakan Yorgo Papandreu başkanlığındaki Yunan hükümeti ise Troyka ile varılan anlaşma çerçevesinde hazırlanan ekonomik kalkınma programını sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduğunu belirterek, bunun orta sınıf ve az gelirli kesimleri zor duruma düşürse de Yunanistan'ın mevcut ekonomik krizden kurtulması için tek yol olduğunu savunuyor.

Ticaret Bakanlığı'ndan 'altın lehvha' iddiasına açıklama: Algı operasyonu “Bankalar önümüzdeki 10 yılda kimlik değiştirecek” Anadolu turizmde büyük potansiyel barındırıyor Keçecilik tarihi ‘yeniden’ yazılacak Bahçesaray Belediye Başkanı Hazir'e hapis cezası