Etna Yanardağı kül ve lav püskürtüyor!

İtalya'nın güneyindeki Etna Yanardağı'nda son birkaç gündür görülen volkanik hareketlilikte artış meydana geldi. Güçlü şekilde lav ve kül püskürtmeye başlayan yanardağdan çıkan küller, 4,5 kilometre yüksekliğe ulaştı.

AA | Abone ol

Sicilya'da bulunan 3 bin 326 metre yüksekliğindeki aktif yanardağ Etna'nın 'Voragine' kraterinde hareketlilik gözlendi. Bu kraterden güçlü şekilde lav ve kül püskürmeye başladı ve 'Yeni' krater olarak anılan diğer kratere doğru lav akışı meydana geldi.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nün (INGV) Katanya'daki bölge ofisinin tahminlerine göre, Etna’nın püskürttüğü küller yaklaşık 4,5 kilometre yüksekliğe ulaştı ve güneydoğu yönünde ilerledi.

Uyarılar peş peşe geliyor

Kül bulutları dolayısıyla INGV'nin bölgeden geçen uçaklar için 'kırmızı' kodlu uyarı mesajı paylaştığı bildirildi. Başbakanlık'a bağlı Sivil Savunma Departmanı da Etna Yanardağı’ndaki volkanik hareketlilik dolayısıyla 'sarı' kodlu uyarı verdi.

Etna'daki kül ve lav püskürtme gibi volkanik faaliyetlerin Katanya ve çevre kentlerden de görülebildiği, ayrıca Katanya’ya kül yağdığı kaydedildi. Kıta Avrupası'nın en yüksek aktif yanardağı olma özelliği taşıyan Etna Yanardağı, son olarak Aralık 2023'te bu denli güçlü şekilde kül ve lav püskürtmüştü.

Kırgızistan'da darbe girişimi Bakan Tunç'tan kira zam sınırıyla ilgili açıklama Merkez Bankası'ndan tanıtım videosu: Carry Trade nedir? Rakıya zam geldi: Güncel fiyatlar ne kadar oldu? Etna Yanardağı kül ve lav püskürtüyor!