ETA'dan 'anlamlı katkı' sözü

2 yılı aşkın süre önce silahlı faaliyetlerini tamamen bıraktığını açıklayan Bask bölgesindeki ETA, yeni bir bildiri yayımladı ve Bask bölgesindeki barış ve istikrar sürecine dahil olmak istediğini vurguladı

Abone ol

MADRİD- İspanya'nın Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri arasında olan ETA, Gara adlı gazetede yayımladığı bildiride, “çok fazla gecikmeden sürece anlamlı bir katkı yapacağını” duyurdu.

ETA'nın söz ettiği katkı, sembolik bir anlam taşıyacak silah teslim etme adımını olarak yorumlandı. Ancak ETA buna rağmen, hiçbir şekilde örgütü dağıtıp, feshetmekten bahsetmezken, tam tersine Bask bölgesindeki barış ve istikrar sürecine dahil olmak istediğini vurguladı.

Serbest kalan ETA mahkumlarının kurduğu Barış Sürecini Teşvik Komisyonu'nun geçen aralık ayında Bilbao'da yayınladığı manifestonun İspanyol hükümeti tarafından dikkate alınmamasını eleştiren ETA, 11 Ocak'ta ETA mahkumlarına destek için yapılmak istenen gösterinin mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından Bask Ulusal Partisi'nin (PNV) desteğiyle hemen başka bir gösteri organize edilmesi üzerine düşünülmesi gerektiğini savundu.

Bask'taki barış sürecindeki müzakerelere ve görüşmelere katılmaya hazır olduğunu ve Barış Sürecini Teşvik Komisyonu ile temasa geçeceğini açıklayan ETA, çözümün Bask içinde üretilen politikalardan geçtiğini ileri sürdü. “İspanya'nın 'hayır'ını dinlemek yerine Bask'ın 'evet'ine odaklanmalı ve burada üretilen demokratik ve siyasi yollar kullanılmalı” ifadesini kullanan ETA, Bask özerk yönetimi başkanı ve PNV lideri İnigo Urkullu'yu da eleştirdi.

Öte yandan İspanya'da Terörizm Mağdurları Derneği Başkanı Angeles Pedraza, ETA'nın bildirisiyle ilgili, “ETA'nın hiçbir katkısı olamaz. Birkaç silah tesliminden başka bir şey beklenemez. Katiller, tam cezalarını çekmeli, yargı ile işbirliği içinde bulunmalı ve örgütü feshetmelidir. Eğer ETA silahlarını teslim ederse bu her zaman iyi haberdir ama bununla 50 yıldır öldürdüklerinin yerini tutmaz” değerlendirmesini yaptı.

Emniyette müdür ve amir atamaları yapıldı Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı