Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun hediye elmaslarına soruşturma

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun başı bugünlerde Suudi Arabistan'dan kendisine hediye verilen elmaslarla dertte. Bolsonaro hakkında bu elmasları beyan etmediği gerekçesiyle rapor hazırlandı. Eski devlet başkanının beyanın ardından vergi ödemesi gerekiyordu.

AA | Abone ol

Brezilya'da iki yetkili, federal polisin Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında Suudi Arabistan tarafından "hediye edilen elmasları beyan etmeden zimmetine geçirdiği ve vergisini ödemediği" yönünde rapor hazırladığını belirtti. 

Federal polis tarafından hazırlanan ve Bolsonaro'nun "kara para aklama" ile suçlandığı raporun, Brezilya Yüksek Mahkemesine gönderileceğini aktaran yetkililer, eski Devlet Başkanı hakkında mahkemeye suç duyurusunda bulunup bulunmayacağına Brezilya Başsavcısı Paulo Gonet'in karar vereceğini kaydetti.

10 kişi dosyada

Polis, soruşturma kapmasında Bolsonaro'nun yanı sıra eski Devlet Başkanı'nın avukatlarından Frederick Wassef ve Fabio Wajngarten'in de aralarında bulunduğu 10 kişiyi de dosyaya dahil etti.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Wassef, soruşturmanın gizli yürütülmesi gerektiğini belirterek, olayın basına sızdırılmasını kınadı.

Wajngarten de sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, soruşturmayla herhangi bir ilgisi olmadığının bilinmesine rağmen Bolsonaro'yu savunduğu için sürekli cezalandırıldığını ifade etti.

Suudilerden hediye gelmişti

Federal polis, geçen yıl, Bolsonaro'yu 3 milyon dolarlık elmas mücevherleri ülkeye sokmak ve iki lüks saati satmakla suçlamıştı. Polis, Bolsonaro'nun Suudi Arabistan'dan hediye olarak gelen bu saatlerin satışından yaklaşık 70 bin dolar elde ettiğini açıklamıştı.

Brezilya, yurt dışından uçakla gelen vatandaşlarından değeri 1000 doların üzerinde olan malların beyan edilmesini ve bu rakamın üzerindeki ürünlerin değerinin yüzde 50'si oranında vergi ödenmesini şart koşuyor.

EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? EURO 2024'te ilk yarı finalist İspanya! Biraya zam geldi: İşte güncel fiyatlar... Scholz'den Erdoğan açıklaması: 'EURO 2024 ziyaretini heyecanla bekliyoruz' Büyükekşi, Merih Demiral'a cezayı 'orantısız' buldu