Erkan yeniden FEAS Başkanı seçildi

Erkan, "FEAS içinde yatırım yapılabilir endeksler oluşturarak bunları ülkelerimizdeki borsalarda işleme açmayı planlıyoruz" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) öncülüğünde 1995 yılında kurulan Avrasya Borsaları Federasyonu'nun (FEAS) 16. Genel Kurulu, 7-8 Aralık 2010 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Yeniden FEAS Başkanlığına seçilen İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, düzenlenen basın toplantısında Genel Kurul'u değerlendirdi.

FEAS'ın bu toplantısını İMKB'nin 25. yıl dönümü etkinlikleriyle aynı dönemde İstanbul'da gerçekleştirdiklerini belirten Erkan, 12 borsa ile kurulan FEAS'ın üye sayısının, Şam Borsası'nın da üyeliğe kabulu ile birlikte 34'e yükseldiğini bildirdi.

Geçen 15 yıllık süre içinde FEAS'ın önemli çalışmalarda bulunduğunu anlatan Erkan, kuruluşun, Dünya Borsalar Federasyonunun ardından en büyük federasyon olduğunu söyledi.

FEAS çatısı altında gerçekleştirilen işbirliklerinden ve projelerden bahseden Erkan, borsalar arası emir iletişim, likidite paylaşımı ile ilgili araştırmalar yaptıklarını anlattı.

Erkan, burada amacın dünyadaki sermaye havuzlarını, birikimlerini FEAS üyesi borsalara yönlendirmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mümkün olduğunca üyelerimiz arasındaki ticareti artıcı bazı çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz. Buna yönelik olarak da Dow Jones ile yaptığımız çalışmanın sonucu FEAS endeksleri oluşturuldu. FEAS'ın şu anda hesaplanan üç endeksi günlük olarak yayımlanıyor. Yaptığımız çalışmanın sonucunda bu endeksi daha da geliştirerek, endeks yapıcı şirketlerden yatırım yapılabilir endekslerin de oluşturulmasını isteyeceğiz. FEAS içinde yatırım yapılabilir endeksler oluşturarak bunları ülkelerimizdeki borsalarda işleme açmayı planlıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız başladı. Önümüzdeki yıl içinde endeks yapıcı şirket ile şartlarda anlaşılırsa mevcut endeks ailesi içine yatırım yapılabilir endeksler de dahil edilecek. 2011 yılı içinde bunun sonuçlanacağına inanıyorum."

Halka arzlar bütün FEAS üyesi ülkelerde duyurulacak

FEAS'ın gelecek yıllarda farkındalığı artırma konusuna eğileceğini ifade eden Erkan, ülkelerin sermaye piyasalarına olan ilgiyi artıracak her türlü tanıtım çalışmalarına destek vermeyi istediklerini anlattı.

Hüseyin Erkan, halka arzı gerçekleştirilen şirketlerin FEAS üyesi ülkelerde duyurularının yapılmasının amaçlandığını belirterek, "Kendi ülkelerimizdeki aracı kurumlara ve yatırımcılara mümkün olduğunca diğer borsalarda yapılan halka arzları haber vermek üzerine kurulu bazı çalışmalarımız var. Bundan sonra aracı kuruluşlar birliklerini devreye sokarak yatırımcıya yönelik çalışmalar yapılacak" dedi.

Erkan yeniden başkan seçildi

Toplantıda verilen bilgiye göre, Hüseyin Erkan Genel Kurul'da yeniden FEAS Başkanlığına seçilirken Başkan Yardımcılığına Amman Borsası Başkanı Nedar Azar, Çalışma Komitesi Başkanlığına Tahran Borsası Başkanı Hassan Ghalibaf Asl, FEAS Genel Sekreterliğine ise İMKB Başkan Yardımcısı Mustafa Baltacı getirildi.

Genel Kurul'a 19 ülkeden 20 üye borsa, 8 gözlemci üye ve takas-saklama kuruluşları ile aracı kuruluşları birliklerinin temsilcilerinden oluşan 71 delege katıldı.

Bu arada Genel Kurul'da İMKB ve Şam Borsası ile Tahran ve Şam Borsası arasında işbirliğine yönelik iki ayrı mutabakat zaptı imzalandı.

Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu