Engelleri kaldırmalıyız

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Cenevre anlaşması niyetinde nükleer müzakerelerde amaçlarının ilerlemek ve önlerine çıkan engelleri kaldırmak olduğunu söyledi

Abone ol

ANKARA - İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, Cenevre anlaşması çerçevesinde niyetlerinin nükleer müzakerelerde ilerlemek ve önlerine çıkan engelleri kaldırmak için çaba sarf etmek olduğunu söyledi.

Washington Post'tan David İgnatius'un sorularını yanıtlayan Zarif, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlar konusundaki son açıklamalarının sorulması üzerine, başladıkları sürecin Cenevre'deki anlaşma çerçevesinde tatmin edici bir sonuç getirmesini sağlamaya kararlı olduklarını belirterek, gelişmelerin görüşmelerin durduğu anlamına gelmediğine işaret etti.

"Sürece nasıl devam etmek istediklerini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini" vurgulayan Zarif, "niyetlerinin masaya geri dönmek ve ilerleyebilmek için yollarına çıkan engelleri kaldırmak" olduğunu belirtti.

Zarif, bu süreçte Amerikalıların yanı sıra tüm 5+1 yetkilileri ve AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile de görüştüklerini ve herkesin niyetinin aynı olduğunu vurguladı.

Kapsamlı bir anlaşmaya ulaşabilmek için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ashton'ın "Cenevre sürecini gecikmeden tamamlamaya kararlı olduklarını" söylediği ve kendisinin de bu düşünceyi paylaştığını belirtti.

Sürecin son derece zorlu geçeceğine işaret eden Zarif, yol boyunca bazı başka engellerle karşılaşacaklarını kabul etmeleri ve açık fikirlilikle yola devam etmeleri gerektiğinin de altını çizdi.

"Yol, engebeli"

ABD Başkanı Barack Obama'nın, geçen hafta Saban Forumu'nda İran ile anlaşmaya varma şansının yüzde 50'den fazla olmadığını söylemesine ilişkin yorumunun ve kendisinin başarı tahmininin sorulması üzerine Zarif, bu yolun engebeli olacağını düşündüğünü yineledi ve "ben kumarbaz değilim" diyerek, başarı için bir oran veremeyeceğini ancak sürece sorunların yüzde 100 çözümü niyetiyle başladıklarını bildirdi.

İran'ın daima kendi sınırları olduğunu vurgulayan Zarif, "müzakereler sırasında ortak anlayışa varılması, dikte etme çabalarındansa karşılıklı olarak uzak durulması gerektiğini"  kaydetti. 

"Eşit muamele"nin kendileri için önemli bir unsur olduğunu ifade eden Zarif, "Herkesi meseleyi bizim perspektifimizden görmeye davet ediyorum. Böylece, büyük olasılıkla daha kolay bir çözüm bulacağız " diyerek, kendisinin de soruna karşı tarafın gözüyle bakmaya hazır olduğunu söyledi.

İran'ın nükleer çalışmalarının barışçı olduğunu vurgulayan Zarif, belirsizlik politikası uygulamadıklarını ve nükleer silah edinmek peşinde olmadıklarını gayet açık dile getirdiklerini belirtti.

Bu açıklığı eyleme geçirme çabası içinde olduklarını ve tüm konuları Cenevre anlaşması çerçevesinde müzakere edeceklerini ifade eden Zarif, kitle imha silahlarının İslami prensiplere aykırı olduğunu da kaydetti.

İran'ın, tıpkı ABD gibi, kendi değerleri ve çıkarları için çalıştığını vurgulayan Zarif, "Amerika kendini müstesna bir millet olarak görmekte yalnız değil. Biz de öyleyiz" diye konuştu.

Suriye konusunda, İran'ın askeri çözümden yana olmadığını hatırlatan Zarif, Beşşer Esed'in de nihayetinde siyasi çözüme gereksinim olduğuna inandığını söyleyerek, kimsenin bu süreçte Suriye adına karar veremeyeceğini vurguladı.  

Bombalı saldırı faili Rus terörist Bodrum'da yakalandı THY’den tatilcilere yüzde 40 indirimli uçuş fırsatı! Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' ABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altında kaldı Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı