En genç işsizler Ortadoğu ülkelerinde

AB SALTO Avrupa Akdeniz Kaynak Merkezi Başkanı Abrignani, Dünya Bankası'nın ve BM'nin yaptığı araştırmaya göre, dünyada genç işsizliğin en düşük olduğ yerin Güney Asya olduğunu açıkladı

Abone ol

KAYSERİ  - AB SALTO Avrupa Akdeniz Kaynak Merkezi Başkanı Bernard Abrignani, Dünya Bankası'nın ve Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı araştırmaya göre, dünyada genç işsizliğinin en düşük Güney Asya'da, en yüksek ise Ortadoğu'da olduğunu söyledi. 

 Avrupa Komisyonu tarafından kurulan 8 kaynak merkezinden birisi olan SALTO Avrupa Akdeniz Gençlik Kaynak Merkezi'nin başkanı Abrignani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genç işsizliğin tüm dünyanın giderek büyüyen en önemli sorunları arasında yer aldığını belirtti. 

Abrignani, AB'nin hem gençlerin sorunlarına kalıcı çözüm bulmak hem de pek çok problemin temelinde yatan işsizliğin önüne geçmek için taraflarla sık sık bir araya geldiğini dile getirdi. 

Genç işsizlik rakamlarının ortaya çıkması için Dünya Bankası ve BM'nin araştırmalar yaptığını anlatan Abrignani, "Bu araştırma dünyayı bölgelere ayırıyor ve 15-24 yaş arasındaki gençleri kapsıyor. Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler'in yaptığı araştırmaya göre, dünyada genç işsizliğin en düşük olduğu yer Güney Asya. Ortadoğu ise genç işsizlik oranının en fazla olduğu bölge. Güney Asya'da oran yüzde 9 iken, Ortadoğu'da yüzde 29. ABD'de de genç işsizlik yüzde 16, Avrupa'da yüzde 22. Bugün dünyada en kötü durum Ortadoğu da. Örneğin Filistin'de genç işsizlik oranı yüzde 37, Ürdün'de yüzde 29. Türkiye ise Ortadoğu ile Avrupa'daki genç işsizliğin ortasında yer alıyor. Türkiye'nin çevresindeki durumdan etkilenmemesi imkansız" diye konuştu. 

Dünya gençleri kolay iş peşinde 

Türkiye'de gençlerin kolay ancak prestijli işlerde çalışmak istediğinin ifade edildiğini belirten Abrignani, aynı durumun diğer ülkelerin gençleri için de söz konusu olduğunu dile getirdi. 

Abrignani, hızlı değişen dünya düzeninin gençlerin mesleklere bakışını da değiştirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Bir bilgi teknolojisi toplumunda yaşıyoruz. Gençlerle konuştuğumuzda ya da yaşamlarına baktığımızda sanal bir dünyaları var. Gençlerin hayalleri sanal dünyayla süslü, bu nedenle de masa başı, kravatlı ama kolay meslekler istiyorlar. Bu dünyada bir trend, bir gerçek aynı zamanda. Küresel sistemin getirdiği bir düzen. İnternette sayısız bilgisayar oyunuyla baş başa kalan, her dilden filmlere, dizilere hakim olan gençler tabi ki gördükleri gibi bir yaşam hayal ediyorlar. Bununla başa çıkmaya çalışan devletler de var. Örneğin Japonya'da 'Milli değer ya da milli hazine' olarak adlandırılan bir iş kategorisi oluşturuldu. Daha çok sanatsal olan meslekleri gençlerine aktarmaya ve korumaya çalışıyorlar." 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı