”Ekonomik toparlanma beklenenden daha iyi”

G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, ekonomik ilerlemenin bölgeler arasında farklılıklar gösterdiğini belirtti.

Abone ol

WASHINGTON-  ABD'nin başkenti Washington'da bir araya gelen G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, dünya ekonomisinin, yıllardan beri görülen en kötü resesyondan, beklenenden daha hızlı şekilde toparlanmakta olduğunu bildirdi.

Türkiye'yi Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın temsil ettiği, IMF binasında düzenlenen toplantının sonunda yayımlanan ortak bildiride, Yunanistan'daki borç krizine doğrudan atıf yapılmazken, "Küresel toparlanma, büyük ölçüde G-20'nin eşi görülmemiş ve uyumlu politikaları sayesinde, önceki beklenenden daha iyi şekilde ilerliyor" ifadesi kullanıldı.

Bildiride, bununla birlikte, bu ilerlemenin hızının bölgeler arasında farklılıklar gösterdiği ve işsizlik oranının hala birçok ekonomide yüksek olduğuna işaret edildi.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin finans liderlerini bir araya getiren toplantıda, ABD de, Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke tarafından temsil edildi.

Geithner, gazetecilere yaptığı açıklamada, son 1 yılda dünya ekonomisinde görülen ilerlemelere işaret ederek, "Evimizde ve G-20 içindeki kararlı ve koordineli tedbirlerimiz sayesinde, dünya ekonomisi büyüyor ve finansal sistem iyileşiyor" dedi.

Toplantıda, G-20 ülkeleri arasında karşıt görüşlere sahne olan, IMF'nin bankalara yeni vergiler getirilmesi teklifi de ele alındı. Ortak bildiride, bankaların, bankacılık sistemini onarmak amaçlı devlet müdahalelerinin masrafını karşılama doğrultusunda "adil ve önemli katkı" sağlamalarının yollarının bulunması için ülkelerin birlikte çalışacağı belirtildi.

Kanada'da gelecek haziran ayında düzenlenecek G-20 zirvesine katılacak devlet ve hükümet başkanlarına, bu konuda bir planın sunulmasının amaçlandığı ifade ediliyor. Bankalara yeni vergiler getirilmesi fikrine muhalefette Kanada başı çekerken, ABD ve İngiltere ise bu tür politikaları destekliyor.

Yunanistan'daki borç krizi

G-20 toplantısında, Yunanistan'daki borç krizinin gündeme geldiği bildirildi.

Kanada Maliye Bakanı Flaherty, toplantıda bu konunun da konuşulduğunu ifade ederken, G-20 ülkelerinin, Yunanistan ile IMF arasında reform paketi üzerindeki müzakereleri yakından takip ettiğini söyledi.

Toplantıya katılan bakanlar, borç sorunlarının AB ya da dünya ekonomisini tehdit etmesine izin veremeyecekleri mesajını verirken, İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, "Eğer komşunuzun evinde yangın çıkmışsa, küçük bir ev bile olsa ya da olaydan komşunuz kabahatli da olsa, bu yangını görmezden gelemezsiniz. Elinizde varsa yangın söndürücü kullanmanız iyi olur ve bizim var. Yoksa bu yangın sizin evinize de yayılır" diye konuştu.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn de, Avrupalı yetkililerin Yunanistan'a yönelik programla ilgili çalışmaları mayıs ayı başında tamamlamayı beklediğini bildirdi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı