ECB: Yunanistan kurtarma paketi istikrarı koruyacak
110 milyar euroluk yardımın 10 milyar eurosu Yunan bankalarına ayrılacak. En çok yardımı 22 milyar euroyla Almanya yapacak.
Abone olBRÜKSEL/BERLİN - AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Yunanistan'ı kurtarma paketiyle ilgili euro Bölgesi ülkelerine 7 Mayıs'ta toplanması çağrısında bulundu.
Rompuy, euro Bölgesi ülkelerine, ulusal parlamentoların Yunanistan ile ilgili konuyu gelecek birkaç gün içinde ele alarak tüm süreci tamamlamak için 7 Mayıs'ta özel zirve toplanması çağrısı yaptı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunanistan'ı kurtarma paketinin "Euro Bölgesi'nde finansal istikrarı koruyacağını ve güvenin tazelenmesine yardımcı olacağını" açıkladı. AMB, Yunanistan'ın, "programın hedeflerine ulaşmasına uygun olacak yeni önlemler almaya hazır olmasının önemli olduğunu" bildirdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB, zorlu tasarruf programı ve yardım paketinin Yunanistan'a sorunlarından kurtulması için yardımcı olacağını, ancak bunun yıllar sürebileceği uyarısında bulundu.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn'ın ortak açıklamasında, "Atılan adımlar zor olsa bile Yunan ekonomisine güvenin tazelenmesi ve Yunan halkına iyi bir gelecek sağlamak için gerekli. Yunanistan'ın güçlüklerle başa çıkacağından ve başarılı olacağından eminiz" denildi.
Strauss-Kahn, IMF Yönetim Kurulu'nun, IMF'nin kurtarma paketindeki 30 milyar euroluk katkısına bu hafta onay vereceğini tahmin ettiğini ifade etti.
Rehn ise Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a vereceği kredilerin "yaklaşık yüzde 5" faiz oranından hesaplanacağını belirtti.
"Almanya cumaya kadar Yunanistan'a yardıma geçebilir"
Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman parlamentosunun, Cuma gününe kadar Yunanistan'a yardımın önünü açacak yasayı geçireceği konusunda iyimser olduğunu ve bunun için çalışacağını söyledi.
Bonn'da gazetecilere konuşan Merkel, Yunanistan'ın AB ve IMF ile anlaşmasından memnun olduğunu belirterek, "herşey iyi giderse Almanya Cuma'ya kadar Yunanistan'a yardım önlemlerini geçebilir. Yunanistan paketi ve onun geçmesi için çalışacağım" dedi.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile telefonda görüştüğünü belirten Merkel, "Yunanistan'ın tasarruf programı, bir taraftan tasarruf hedefleri olan diğer yandan Yunanistan'ın ekonomideki durumunu düzeltmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir program. Yunanistan için zor bir yolculuk olacak. Ancak bu kesinlikle gerekli" diye konuştu.
Merkel, AB Komisyonu ve IMF'nin, Yunanistan'ın güvenilirliğinin tazelenebilmesi için paketin uygulanmasını izleyecek olmasını "iyi ve önemli" olarak değerlendirdi.
Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruederle de Yunanistan'ı kurtarma paketine katkıya karar vermeden önce Bakanlar Kurulunun bugün, AB, IMF ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı "yakından inceleyeceğini ve gözden geçireceğini" söyledi.
Yunanistan'ın kabul ettiği reform önlemlerini derhal ve inanılır biçimde uygulamasını beklediğini belirten Bruederle, "Tıpkı Almanya ve Alman vatandaşlarının Euro Bölgesi'nin istikrarı için yapacağı gibi aynısını Yunan hükümetinden bekliyorum ve onlar mali reformları hızlı, kararlı ve inanılır biçimde uygulamalıdır" dedi.
Berlin, Euro Bölgesi ülkelerinin kurtarma planına vereceği 80 milyar euronun yaklaşık 22 milyar euroluk kısmını karşılayarak, en büyük paya sahip olacak.
"Yunanistan yardımı İspanya'yı olumlu etkileyecek"
İspanyol hükümeti, Yunanistan'ı ekonomik krizden kurtarmak için 110 milyar euroluk kredi yardım paketinin kabul edilmesinin, "İspanya'ya olumlu etkileri olacağını" savundu.
Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado, bir İspanyol radyosuna verdiği demeçte, "Yunanistan'a finans yardımı, İspanya'yı olumlu etkileyecektir çünkü Euro bölgesine istikrar getirecektir" dedi. Salgado, Euro bölgesinin istikrara kavuşması halinde faizlerin düşeceğini ve bunun kamu açığını düşürmeye ve borçlarını ödemeye çalışan İspanya'ya yardımcı olacağını söyledi.
Yunanistan'a yapılacak kredi yardımı kapsamında İspanya'nın yıllık 3 milyar 672 milyon euro olmak üzere üç yılda toplam 9 milyar 792 milyon euro kredi vereceğini belirten Salgado, euro ülkeleri içinde Yunanistan'a en fazla kredi verecek 4. ülkenin İspanya olacağını çünkü borçlanma oranının diğer euro bölgesi ülkelere oranla daha düşük düzeyde olduğunu kaydetti.
Salgado, "Euro bölgesinin istikrarını garanti etmeye yardımcı olmak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. Yunanistan'a yapılacak kredi yardımının İspanya'nın kamu harcamalarına bir etkisi olmayacaktır. İspanya'ya ek harcama yüklemesi söz konusu değildir çünkü Yunanistan öngörülen zamanda geri ödemeyi yapacaktır" dedi. İspanyol Ekonomi Bakanı aynı zamanda, Yunanistan'ın bir anda tüm kredi yardımını talep etmesinin söz konusu olmadığını, ihtiyacına göre parça parça taleplerde bulunacağını vurguladı.
Bu arada Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez De La Vega da, Yunanistan'a verilecek kredi yardımının gelecek cuma günü Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek daha sonra parlamentonun onayına sunulacağını açıkladı. De la Vega, söz konusu kredinin büyük olasılıkla Hazine'den karşılanacağını belirterek, "İspanyollara hiçbir bedeli olmayacaktır" şeklinde konuştu.
Obama reformlardan memnun
ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan'ın "iddialı" reform programından memnun olduğunu bildirdi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın, Yunanistan Başbakanı Papandreu ile dün telefonda yaptığı görüşmede IMF ve euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'ı kurtarma paketiyle verdikleri "önemli destekten" memnun olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Obama, Yunan yetkililerin açıkladığı iddialı reform programının yanı sıra IMF ve euro Bölgesi üyelerinin anlaştıkları önemli destekten memnun" denildi.
Yunan bankalarına 10 milyar euro
Şimdiye kadar bir ülke için yapılan en büyük kurtarma paketinde, Yunanistan'a üç yıllığına yapılacak 110 milyar euroluk yardımın 10 milyar eurosu Yunan bankalarına ayrılacak.
Yunanistan Maliye Bakanı Yardımcısı Philippos Sachinidis, 110 milyar euroluk kurtarma paketinin, ülkede üç yıl sürmesi beklenen resesyon döneminde etkilenebilecek Yunan bankalarına 10 milyar euro tutarındaki desteği de kapsayacağını söyledi.
Sachinidis, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, 10 milyar euronun "istikrar fonu" olarak rezerve edileceğini ifade etti.
IFF, paketi destekleyecek
Öte yandan dünyanın önde gelen finans kuruluşlarını bünyesinde barındıran Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunanistan'ın üç yıllık reform programını, IMF ve euro Bölgesi'nin finansal yardım paketini desteklediğini bildirdi.
IIF'den yapılan açıklamada, "Yunanistan'da istikrarın ve güvenin sağlanmasına katkıda bulunmanın önemi göz önüne alındığında, IIF Yönetim Kurulu'nun Yunan hükümeti ve Yunan bankalarını desteklemek için kendi payına düşeni yerine getirmeyi kabul ettiği" ifade edildi.
Açıklamada, "bunun Yunanistan'ın, bu ülkenin kuruluşlarının, hissedarların, Avrupa ve küresel finans sisteminin çıkarına olacağı" kaydedildi.
Ekonomi gazetesi Financial Times Deutschland'a göre, Alman sigorta şirketleri Allianz ve MunichRe Yunanistan'ı kurtarma planına katkıda bulunmaya hazır.
Euro Bölgesi ve IMF'nin Yunanistan ile ilgili 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 80 milyar eurosunu euro Bölgesi ülkeleri ve 30 milyar eurosunu IMF karşılayacak.
Almanya'nın, euro Bölgesi'nin vereceği 80 milyar euronun yaklaşık 22 milyar euroluk kısmını, Fransa'nın ise 16,8 milyar euroluk kısmını karşılayacağı belirtiliyor.