Dünya liderlerinden yeni İngiltere Başbakanı Starmer'e ilk gün tebriği

İngiltere'ni yeni Başbakanı görevdeki ilk gününde dünya liderleriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. İngiltere Başbakanlık Ofisi'nin açıklamasına göre, ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gibi isimlerin de aralarında bulunduğu liderler, Starmer'ı arayarak tebrik etti.

AA | Abone ol

İngiltere'de 4 Temmuz'da yapılan genel seçimlerde 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 412 milletvekili gönderme başarısı gösteren İşçi Partisi lideri Starmer, Kral 3. Charles'ın verdiği yetkiyle yeni hükümeti kurmuştu.

Farklı liderlerde bir araya gelme programları yapıldı

Starmer'ı tebrik için arayan Biden, ABD-İngiltere ilişkileri, jeopolitik gelişmeler ve Ukrayna'ya destek gibi konular hakkında konuştu. İkili, gelecek hafta Washington'da yapılacak NATO zirvesinde bir araya gelme konusunda mutabakata vardı. Zelenskiy'le görüşmede Starmer, İngiltere'deki hükümet değişikliğinin Ukrayna'ya desteği zayıflatmayacağı sözü verdi.

Starmer, İrlanda Başbakanı Simon Harris'le görüşmede ise ülkedeki hükümet değişikliğinin İngiltere-İrlanda ilişkilerinde yeni bir döneme zemin hazırlaması umudunu dile getirdi.

İtalyan mevkidaşı Meloni'yle de görüşen Starmer, İtalya'yla İngiltere'nin başta düzensiz göç gibi ortak alanlarda işbirliğinin sürmesi isteğini vurguladı.

Starmer'ın von der Leyen'le yaptığı telefon görüşmesinde iklim değişikliği, bölgesel güvenlik, Ukrayna'ya destek gibi AB ve İngiltere'nin işbirliğini artırabileceği konular ele alındı.

Polonya Başbakanı Donald Tusk'la görüşmede ise iki ülke arasındaki savunma işbirliği ele alındı. Starmer, Avrupa'da Arsenal futbol takımı destekçisi başka bir Başbakan bulunmasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Starmer ve Kanadalı mevkidaşı Justin Trudeau, yaptıkları görüşmede, Washington'daki NATO zirvesinde bir araya gelme konusunu ele aldı.

Meteor mu düştü? Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi Hastaneye kaldırılan Haluk Levent'in sağlık durumunda son durum EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? AFAD duyurdu: Muğla'da deprem Yerlikaya 'Kuyu-7' operasyonunu duyurdu: 33 suç örgütü üyesi yakalandı